Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Προταση για αναβαθμιση των διαδικτυακων υπηρεσιων της σχολης

 
Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για κάθε ζήτημα που αφορά τη Σχολή και τα μαθήματα είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τον κάθε φοιτητή χωριστά και θα έπρεπε να είναι και για την ίδια τη Σχολή. Ωστόσο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία κατάσταση, που παρά τις προσπάθειες βελτίωσης, παραμένει ακόμα προβληματική. Από τη μία μεριά, υπάρχουν μαθήματα με εξαιρετικά οργανωμένα sites και καθηγητές που ανεβάζουν εκπαιδευτικό υλικό, ανακοινώσεις, ειδοποιούν για κάθε εξέλιξη τους φοιτητές με e-mail, και γενικά αξιοποιούν ολοκληρωτικά αυτές τις δυνατότητες. Από την άλλη, πολλά μαθήματα έχουν ανενημέρωτες, αχρησιμοποίητες ή δεν έχουν καθόλου ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο από κάποια διάλεξη να βασίζονται στη «φοιτητική αλληλεγγύη» για να μάθουν τα νέα του μαθήματος. Ακόμη στο τέλος κάθε εξεταστικής περιόδου γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που κάθε άλλο παρά κολακευτικές είναι για την εικόνα της Σχολής μας. Αποτελέσματα που αναρτώνται σε ανύποπτο χρόνο στα γραφεία των καθηγητών, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανακοίνωση από αυτούς, οδηγούν τον κάθε φοιτητή σε επανειλημμένες προσπάθειες να βρεθεί στον κάθε χώρο πιθανής ανάρτησής τους με εκατοντάδες άτομα να ταλαιπωρούνται για να μάθουν αποτελέσματα, ανακοινώσεις ή και να εγγραφούν σε κάποιο εργαστήριο και ουκ ολίγες φορές χωρίς επιτυχία.
 
 
Για το λόγο αυτό, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, καταθέτουμε μία δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση των διαδικτυακών υπηρεσιών της σχολής μας:
 
  • Αναδιάταξη της ιστοσελίδας της Σχολής, ώστε να περιλαμβάνει μενού με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε μάθημα και παραπομπή στο δικτυακό τόπο του κάθε μαθήματος, με ομαδοποίηση των μαθημάτων ανά εξάμηνο για τα μαθήματα του κορμού και ανά ροή για τα μεγαλύτερα εξάμηνα.
  • Ενεργοποίηση όλων των σελίδων των μαθημάτων στο mycourses.ntua.gr, για τη συγκέντρωση όλων των μαθημάτων σε μια σελίδα, όπου ο φοιτητής μπορεί να βλέπει το πρόγραμμά του, τις προσεχείς υποβολές σειρών ασκήσεων και τις ανακοινώσεις του κάθε μαθήματος. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι όλο το απαραίτητο υλικό για το κάθε μάθημα (σημειώσεις καθηγητή, διαφάνειες διαλέξεων, εργαστηριακές ασκήσεις, σειρές ασκήσεων και λύσεις τους) αλλά και η βαθμολογία θα πρέπει να αναρτώνται στο συγκεκριμένο χώρο. Ασφαλώς αν κάποιος καθηγητής θέλει να διατηρήσει χωριστά την ιστοσελίδα του μαθήματος, μπορεί να το κάνει τοποθετώντας παραπομπή στο αντίστοιχο μάθημα που φαίνεται στο my courses.
  • Σε συνέχεια του παραπάνω, κάθε φοιτητής να μπορεί να κάνει εγγραφή στα εργαστήρια κάθε εξαμήνου μέσω της πλατφόρμας του mycourses, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει κάθε φορά λίστες έξω από γραφεία και γραμματείες καθηγητών.
  • Ενημέρωση του κάθε φοιτητή για τα τεκταινόμενα του μαθήματος, καθώς και για έκτακτες ανακοινώσεις στην προσωπική διεύθυνση email που δηλώνει κατά την εγγραφή του στο εξάμηνο, αλλά και στο αντίστοιχο μάθημα του mycourses.
 
 
Θεωρούμε ότι με απλές βελτιώσεις των διαδικτυακών παροχών της Σχολής, εκτός από την εξομάλυνση και βελτίωση της διαδικασίας ενημέρωσης των φοιτητών, θα βελτιώσουν και την εικόνα της Σχολής μας, τόσο στο επίπεδο των φοιτητών της όσο και σε επίπεδο Ιδρύματος, καθιστώντας την υπόδειγμα και για τις άλλες σχολές του ΕΜΠ.
 
ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου