Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Μετεγγραφές υπό αμφισβήτηση!

Είναι γεγονός πως το κοινωνικό κράτος και ειδικότερα η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία επιχειρούσαν και επιχειρούν να αμβλύνουν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων στρωμάτων της κοινωνίας. Η διαχρονικά θεσμική εδραίωση της δωρεάν σίτισης και στέγασης στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους δικαιούχους προσπαθεί να δώσει σε όλους του φοιτητές την ευκαιρία να σπουδάσουν, ανεξαρτήτως οικονομική κατάστασης. Ωστόσο, τόσο η πολιτική βούληση, όσο και η οικονομική συγκυρία μπορούν να επηρεάσουν – και επηρεάζουν – το κοινωνικό κράτος. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου εκλείπει η πολιτική βούληση και η ελληνική οικονομία καταρρέει, καταρρέει και το κράτος. Οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται, ενώ οι φοιτητικές παροχές σε σίτιση και στέγαση βάλλονται καθημερινά. Στην παρούσα δυσμενή κατάσταση το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών φοιτητών επιχειρεί να καλύψει το κενό που οι φοιτητικές παροχές αποτυγχάνουν να καλύψουν.
Προηγούμενες χρονιές, λοιπόν, άλλοτε με μεγάλες δόσεις υπερβολής και άλλοτε με μικρές περικοπές επί των δικαιούχων, ένα μεγάλο σύνολο φοιτητών διεκδικούσαν και τελικά λάμβαναν τη μετεγγραφή τους σε τμήμα ή σχολή της πόλης όπου διαμένουν οι γονείς ή άλλα αδέρφια. Φέτος, ύστερα και από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενστάσεων, πολλά παιδιά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που πέφτει, κιόλας, σε πολλές περιπτώσεις κάτω από τις 8.000 ευρώ που μέχρι πέρσι θεωρούνταν  δικαιούχοι, είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αυτά καταλήγουν σε αδιέξοδο δίχως να έχουν καμιά απολύτως εικόνα για το μέλλον των σπουδών τους.
Σε αυτή τη βάση λοιπόν, τα παιδιά που είδαν φέτος τις αιτήσεις τους για μετεγγραφή να απορρίπτονται, αποφάσισαν να πάρουν μια πρωτοβουλία και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για μετεγγραφή και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Κινήθηκαν λοιπόν σε δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στις 7 και 18 Δεκέμβρη ώστε να πιέσουν τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις και να δεσμευτεί ότι κανένας δικαιούχος – με τα έως και τώρα κριτήρια – φοιτητής δεν θα μείνει επί της ουσίας εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τη πλευρά μας και εμείς ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, σταθήκαμε στο πλάι των παιδιών αυτών, συμβάλλοντας έμπρακτα στις κινητοποιήσεις και τον συνολικό τους αγώνα. Μετά από τις κινητοποιήσεις και την επικοινωνία του ζητήματος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από το επιτελείο του Υπουργού αλλά και από τον ίδιο σε πρόσφατες δηλώσεις του δείχνουν, τελικά, πως από τη πλευρά του υπάρχει διάθεση έτσι ώστε βοηθηθούν τα παιδιά αυτά που ζητούν μετεγγραφή. Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για νομοθετήματα που θα καλύψουν και νομικά το σύνολο των μετεγγραφών αυτών. Ωστόσο, περιμένουμε σε κάθε περίπτωση, μαζί με το σύνολο των μετεγγραφέντων φοιτητών, να μην μείνει στις ασάφειες και τις αοριστολογίες που μας έχει συνηθίσει στο άμεσο παρελθόν, αλλά να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, με την οριστικοποίηση των κριτηρίων και την τελική κατάθεση και ψήφιση του νομοθετήματος.
Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αυτό αγώνα των παιδιών που αιτούνται μετεγγραφή και απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας για μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων!

ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου