Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς… χωρίς επιστροφή

Πριν από 72 χρόνια, 15 Μαρτίου 1943, αναχώρησε το πρώτο τρένο από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς. Σε αυτό επιβιβάστηκαν με τη βία οι Έλληνες Εβραίοι κάτοικοι του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς, ο οποίος έπειτα από την εκκένωσή του μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 20 τέτοιες αποστολές στην Πολωνία στέλνοντας πάνω από 48.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης σε βασανιστήρια και εν τέλει στο θάνατο, με τους επιζώντες να ανέρχονται μόλις στις 2.000.


Η γερμανική κατοχή και oi ναζιστικές πρακτικές αποτελούν μελανό σημείο στην ιστορία της χώρας μας στην οποία επέφεραν πολλά δεινά. Μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού υποστήριξε ή οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολλοί από τους αγωνιστές έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την εθνική μας ανεξαρτησία. Ως αντίποινα στον αγώνα για την ελευθερία, οι Ναζί προσπάθησαν να τον καταπνίξουν εφαρμόζοντας απάνθρωπες μεθόδους με αμέτρητες μαρτυρίες από βασανιστήρια και μαζικές εκτελέσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της σφαγής των Καλαβρύτων κατά την οποία το Ναζιστικό καθεστώς αφάνισε σχεδόν ολόκληρο το χωριό λόγω κάποιων νεκρών Γερμανών στρατιωτών από αντάρτες. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, είτε στα μέτωπα του πολέμου, είτε από υποσιτισμό, κατεστραμμένες πόλεις και χωριά είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα του ναζισμού στην Ελλάδα.


Παρόλα αυτά φασιστικές και νεοναζιστικές λογικές συνεχίζουν να υφίστανται σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Ως αποτέλεσμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη, νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και το εθνικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στην Αγγλία, βρίσκουν θέση στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών διεκδικώντας ακόμα και την εξουσία. Η παρείσφρηση τέτοιων ναζιστικών οργανώσεων στα κοινοβούλια, ως «πολιτικά κόμματα», αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό φαινόμενο για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Μόνο πολιτικά κόμματα δε μπορούν να χαρακτηριστούν τα συγκεκριμένα μορφώματα, αντιτιθέμενα σε δημοκρατικές αρχές, όπως καταδεικνύεται από τις δράσεις τους με καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες και σε άτομα διαφορετικών πολιτικών φρονημάτων, εν ψυχρώ δολοφονίες και προπηλακισμοί. Αυτές οι πράξεις ανομίας τοποθετούν το μόρφωμα αυτό στη φυλακή και όχι στη Βουλή, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και νοσταλγοί του Χίτλερ πρέπει να τιμωρούνται όπως του αρμόζει.


Όλες οι αξιόποινες πράξεις των Ναζί πρέπει να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι η άνοδος και η παρουσία των νοσταλγών του Χίτλερ τόσο στο κοινοβούλιο όσο και ανάμεσά μας ελλοχεύει κινδύνους για οποιοδήποτε, αλλά ακόμη περισσότερο για τη Δημοκρατία. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, καταδικάζουμε απερίφραστα τις φασιστικές και εγκληματικές ενέργειες στις οποίες προχωρούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και θεωρούμε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να δώσουμε το έναυσμα για την απομάκρυνση αυτού του καρκινώματος από τη Βουλή και από την κοινωνία.


ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου