Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αλλάζουμε το πρόγραμμα σπουδών!


Ανέκαθεν, από τη δημιουργία του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ιδιαίτερα από την εντατικοποίηση της δράσης της ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβανόμασταν ως προτεραιότητα τόσο του δικού μας έργου, όσο και του ίδιου του φοιτητικού συνδικαλισμού εντός της σχολής, την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του πτυχίου μας και την περεταίρω βελτίωση του παρεχόμενου από τη σχολή επιπέδου σπουδών και γνώσεων, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, με πίστη και αφοσίωση στο στόχο των δράσεων μας και της γενικότερης λειτουργίας μας, πριν από δύο χρόνια πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για τον προοδευτικό χαρακτήρα της σχολής μας, απέναντι σε νοσηρές αναχρονιστικές λογικές που θέλουν τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό δέσμιο γραφικών αριστερών ιδεοληψιών. Η νίκη αυτή έχει ονοματεπώνυμο και αυτό ειναι: "Πρακτική Άσκηση"!

Η πρώτη θεσμοθέτηση της, την άνοιξη του 2013, μετά απο διαρκή αγώνα και συνεχείς πιέσεις στα αρμόδια όργανα από πλευράς της ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, αποτέλεσε το έναυσμα ώστε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της και οι πρώτοι φοιτητές της σχολής μας να απολαμβάνουν σταδιακά τα οφέλη της πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η οποία και κρίνεται ως ύψιστης σημασίας για την αυριανή επαγγελματική τους αποκατάσταση! Δυστυχώς, ωστόσο, ο αγώνας μας αυτός για την αναβάθμιση του πτυχίου μας και του επιπέδου γνώσεων που λαμβάνουμε χαρακτηρίστηκε από τη στιβαρή αντίδραση των δυνάμεων του στείρου αρνητισμού των ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ, που για μία ακόμα φορά έμειναν προσηλλωμένες σε επαναστατικές κορώνες, καθώς κι από την προκλητική απάθεια της ΔΑΠ που απείχε συστηματικά από όλες τις σχετικές διαδικασίες.
Παρ' όλα αυτά, η πίστη και το όραμα μας για ένα καλύτερο αύριο στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αλλά και η στήριξη των απλών ανένταχτων φοιτητών στο έργο μας, απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι...
...απέναντι σε εκείνους που είναι αφοσιωμένοι αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στο προεκλογικό τους έργο και στην κομματική προπαγάνδα, ο αγώνας για τη βελτίωση του επιπέδου σπουδών μας μπορεί να είναι νικηφόρος!



Στην ίδια κατεύθυνση, λοιπόν, και αντί να επαναπαυόμαστε στους καρπούς των ακαδημαϊκών μας δράσεων, συνεχίζουμε δυναμικότερα με στόχο την ολοκλήρωση μιας ακόμα καθοριστικής για τις σπουδές μας πρωτοβουλίας, όπως αυτή εκφράζεται από την ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ όλα τα τελευταία χρόνια:

Αλλάζουμε το πρόγραμμα σπουδών μας!

Μετά από την πάγια διεκδίκηση μας να απαγκιστρωθούμε από ένα απαρχαιωμένο πρόγραμμα σπουδών που σχεδιάστηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τα αρμόδια όργανα της σχολής θέσανε και επισήμως τα ζήτημα της ανανέωσης του. Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος που διενεργήθηκε την Τρίτη 4/5, παρουσιάσαμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας, για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών της σχολής, όπως αυτή προέκυψε από την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές μας, με μοναδικό στόχο ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, με ομαλή ακαδημαϊκή ροή, με γνώσεις που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και της αγοράς εργασίας, που θα στοχεύει στην αποσυμφόρηση των εντατικοποιημένων εξαμήνων (4ο και 5ο) και θα εκμεταλλεύεται τη θεμελίωση της πρακτικής άσκησης για την παροχή επιπλέον πρακτικής εμπειρίας και εικόνων στον αυριανό απόφοιτο!


Η συνολική πρόταση μας, όπως κατατέθηκε στη Συνέλευση Τμήματος, μπορεί να βρεθεί εδώ.


Η σιγή και η απάθεια των υπολοίπων παρατάξεων, μόνο εντύπωση δεν μας προξενεί, αφού πλέον οι κομματικές πρακτικές τους με αποκλειστικά ψηφοθηρικό και εκλογολαγνικό χαρακτήρα μόνο άγνωστες δεν μας είναι...


Στις λογικές αυτές εμείς απαντάμε μόνο με το έργο
και τη δράση μας!
Γιατί στο μέλλον των σπουδών μας δε μένουμε αμέτοχοι!




ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου