Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Στον αέρα η διανομή συγγραμμάτων

Ζούμε στην Ελλάδα του 2017, την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, όπου οι δυσάρεστες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, έρχονται ως διαλείμματα στην εκτεταμένη στασιμότητα και η ανάπτυξη παραμένει ένα ευχάριστο στο αυτί αφήγημα που, όμως, δεν υλοποιείται. Σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέται κανείς «Πόσο πιο κάτω πια; Τι άλλο θα δούμε;» και δυστυχώς αυτές οι εξελίξεις της καθημερινότητας μας δίνουν από μόνες τους τις απαντήσεις...

Σήμερα, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ), έπειτα από έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε, αποφάσισε την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους! Κι αυτό διότι ο σύλλογος αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα της διανομής με ίδιους πόρους, οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά τη διαδικασία από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, οπότε και έκλεισε η κάνουλα των εσόδων από το Υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα, πέραν των εξωφρενικών καθυστερήσεων στις πληρωμές, ο σύλλογος έχει υποστεί περικοπές της τάξης του 55%, που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στον κλάδο και καθιστούν απαγορευτική τη συνέχιση της κατάστασης και αναγκαία την εύρεση ουσιαστικής λύσης από το Υπουργείο, προκειμένου έστω και τελευταία στιγμή να αποφευχθεί το Βατερλώ στο ζήτημα των συγγραμμάτων.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία κατάσταση όπου η κυβέρνηση βασίζεται εξ ολοκλήρου στη καλή θέληση των μελών του συλλόγου και στην επιθυμία τους για την παροχή συγγραμμάτων στους σπουδαστές, ώστε η διαδικασία να μπορέσει να τρέξει, χωρίς όμως να ζημιωθούν τα ταμεία του Υπουργείου, παίζοντας ουσιαστικά οικονομικά παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει η παρούσα κυβέρνηση στην τριτοβάθμια, αλλά και στο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά, έχουν αποσταθεροποιήσει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς και πλέον είναι εμφανές ότι αδυνατούν να κάνουν ακόμα και τα βασικά.

Μιλάμε, ωστόσο, για ένα ζήτημα με εμφανή και ξεκάθαρη λύση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού. Είναι κοινή απαίτηση, λοιπόν, η ταχεία καταβολή των οφειλόμενων ποσών προς τον ΣΕΕΒΙ, για να μπορέσει η διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων να ξεκινήσει και να πραγματοποιηθει ομαλά, ώστε όλοι οι φοιτητές να πάρουν να βιβλία που δικαιούνται και έχουν ανάγκη για τις σπουδές τους.

Η μικροπολιτικη και τα οικονομικά παιχνίδια δεν εχουν καμία θέση στην παιδεία και οι άνθρωποι που την αντιμετωπίζουν καθ’ αυτό τον τρόπο καμία θεση στην πολιτική! Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τώρα όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις, προτάσεις και λύσεις στα πολλαπλά ζητήματα που το βασανίζουν και αυτές σίγουρα δεν μπορούν να έρθουν από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση της χώρας σαν παιχνίδι!

ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου