Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

«Συνέλευση Μηδενικής Κλάσης»

Την Τετάρτη 6/03, στην τελευταία Γενική Συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το επίπεδο του συνδικαλισμού στη σχολή μας. Γίναμε ξανά θεατές μιας  περιορισμένης μαζικότητας γενικής συνέλευσης, μιας συνέλευσης δίχως ουσιαστική στοχοθεσία, η οποία για μια ακόμη φορά έγινε αρένα στα χέρια των ΕΑΑΚ και της ΚΝΕ για να μετρήσουν τις «αριστεροσύνες» τους! Μια συνέλευση που κατέληξε ξανά σε αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης (BLOCO) και ΚΝΕ, και σε τάχα «αγωνιστικές» αποφάσεις ενάντια στις αλλαγές φαντάσματα στα δικαιώματα των μηχανικών από το «προφητικό» σχήμα των ΕΑΑΚ.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, από την αρχή διαφωνήσαμε με τη διεξαγωγή της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης, καθώς για μία ακόμη φορά κύριο ζήτημα αποτελούσαν οι δήθεν επερχόμενες αλλαγές στα πτυχία των μηχανικών. Ζήτημα το οποίο οι συνάδελφοι από τα ΕΑΑΚ, συνεχίζουν και φέρνουν στο προσκήνιο εδώ και 2,5 χρόνια, με συνεχόμενες συνελεύσεις, με απανωτά «αγωνιστικά» πλαίσια και καλέσματα, με συνεχόμενες μέρες κλειστής σχολής για κινητοποιήσεις (εξίσου μη μαζικές με τις συνελεύσεις που επιθυμούν), και δίχως να φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα αφού εξ αρχής δεν υπάρχουν οι αλλαγές στον κλάδο που επικαλούνται. Απορεί κανείς κατά πόσο σύμπτωση μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι πάντα αυτές οι επερχόμενες αλλαγές και η επικινδυνότητα τους πραγματοποιούνται σταδιακά μέσα σε κάθε ακαδημαϊκό έτος και κορυφώνονται προεκλογικά. Με αφετηρία τους αποφοίτους με δήθεν μηδενικά δικαίωματα και χωρίς δικαίωμα υπογραφής φτάσαμε στην τελευταία Γενική Συνέλευση να ακούμε για την απόλυτη διάλυση του πτυχίου μας. Φαίνεται πως οι συνάδελφοι από τα ΕΑΑΚ βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια διαδικασία να «κυνηγάνε την ουρά τους», με συνεχείς προβλέψεις για την διάλυση του πτυχίου μας είτε με την εισαγωγή ροών στο πρόγραμμα σπουδών μας, είτε με την θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης, είτε με τη συνεργασία του Ιδρύματος μας με το Columbia, είτε τώρα με τις κλάσεις των μηχανικών. Επιπλέον, φαίνεται πως οι ίδιοι που επικαλούνται συνεχώς ζητήματα σχολής, ξαφνικά συνειδητοποίησαν αυτό που φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια γύρω από το ζήτημα των μαθημάτων όπως Πεδία Α και Β, Αρχιτεκτονική και Κυκλώματα, όπου οι φοιτητές είναι «καταδικασμένοι» να εξετάζονται με έναν και μόνο τρόπο παρά τα διαφορετικά θέματα αποκλειστικά και μόνο λόγω του επιθέτου τους, ένα ζήτημα που προφανώς λόγω ενασχόλησης τους γύρω από τραμπουκισμούς καθηγητών για κατάργηση ακόμα και προαιρετικών προόδων, το σχήμα των ΕΑΑΚ αγνοούσε!
Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον στην Γενική Συνέλευση μονοπώλησε ακόμα μια φορά η ΚΝΕ, που διάλεξε να αγνοήσει ξανά και επιδεικτικά τα ζητήματα σχολής, και αφιέρωσε όλο τον χρόνο της σε μια προεκλογική ομιλία, η οποία προφανώς δεδομένου από πού προέρχεται, αποτέλεσε ένα τέταρτο κριτικής σε όποια κυβέρνηση έχει περάσει από την μεταπολίτευση και έπειτα, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση. Μια τοποθέτηση που αρμόζει σε πάνελ ειδήσεων, και απαντήσεις που δεν ενδιέφεραν ούτε τα ίδια τα μέλη της ΚΝΕ, καθώς ήταν αφοσιωμένα στη δημιουργία εντυπώσεων και σε ετοιμότητα να φωνάξουν πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε προσπαθούσε να απευθύνει ερώτηση.
Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε τις Γενικές Συνελεύσεις ως το ύψιστο όργανο λήψης αποφάσεων και  ανέκαθεν θέταμε και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις Γενικές Συνελεύσεις ως προτεραιότητα για την ύπαρξη γόνιμης συζήτησης και υγιούς συνδικαλισμού εντός των σχολών μας. Δε θα νομιμοποιήσουμε ποτέ διαδικασίες που υποκινούν άλλοι με πρόθεση την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων μέσα στο σύλλογο μας. Οσο, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΚΝΕ προσπαθούν να καπηλευτούν τις διαδικασίες του συλλόγου και να μετατρέψουν τη σχολή ως στάδιο για τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, είτε με ανακοινώσεις μέσα σε αμφιθέατρα είτε με «γηπεδικές» συμπεριφορές εντός των συνελεύσεων μας, θα μας βρίσκουν απέναντι. Απέναντι στην κινδυνολογία και τον στείρο αρνητισμό, θα απαντάμε με διεκδικήσεις και προτάσεις για την βελτίωση της ακαδημαϊκής μας καθημερινότητας.

ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου