Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η 6η Δεκέμβρη σήμερα...



Ήταν βράδυ της 6ης Δεκέμβρη όταν «όργανα της τάξης» με ύβρεις και χωρίς να έχει προηγηθεί πρόκληση, στράφηκαν εναντίον παρέας μαθητών στην περιοχή των Εξαρχείων και ένας από αυτούς, σημαδεύοντας ψυχρά με το υπηρεσιακό του όπλο πυροβόλησε προς το μέρος τους. Το αποτέλεσμα, γνωστό… Ο μαθητής Α. Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ.


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς – ακροδεξιά κατάλοιπα που παραμένουν ακόμα στους κόλπους της αστυνομίας. Πρώτα θύματα της κρατικής καταστολής ο φοιτητής Κουμής και η εργάτρια Κανελλοπούλου, όταν, το 1980, η πορεία της 17ης Νοέμβρη κινήθηκε προς την Αμερικανική πρεσβεία, χωρίς την έγκριση του επίσημου κράτους. Πέντε χρόνια μετά, ο Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονείται από παρακρατικούς μηχανισμούς της αστυνομίας, με τη νεολαία να αντιδρά για ακόμη μία φορά. Η φασιστική δράση όμως δε σταμάτησε ούτε εκεί, καθώς η δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα από παρακρατικούς – μέλη της (Φ)ΟΝΝΕΔ, το 1991, αποτελεί σημείο ορόσημο στις προσπάθειες έκφανσης της κρατικής καταστολής. Οι δολοφονίες αυτές προφανώς και δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά μέρος μίας ακροδεξιάς – φασιστικής νοοτροπίας που καλλιεργείται και υπάρχει ακόμα και σήμερα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείο ωστόσο που αντιμετωπίζει συστηματικά την έκφραση της λαϊκής οργής σχετικά με οποιαδήποτε προσπάθεια περιστολής της ανθρώπινης ελευθερίας.


Η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία του σήμερα εκφράζεται, βέβαια, με διαφορετικούς τρόπους. Η σωματική βία, η ρίψη χημικών, το πογκρόμ των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών και οι υπεράριθμες προσαγωγές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε κάθε διαδήλωση, έχοντας ως σκοπό την ποινικοποίηση κάθε προσπάθειας λαϊκής αντίδρασης και την τρομοκράτηση των πολιτών. Η λειτουργία των ΜΑΤ και των ομάδων ΔΙΑΣ – ΔΕΛΤΑ έχει ανέβει επίπεδο και πλέον με «δικαιώματα σερίφη», έχοντας και τη βοήθεια ασφαλιτών, τρομοκρατούν τον κόσμο με συχνές εξακριβώσεις στοιχείων που πολλές φορές οδηγούν σε προσαγωγές, ακόμα και μακριά από τις περιοχές των συγκεντρώσεων. Πρόσφατο γεγονός η προσαγωγή δύο φοιτητών – μελών της ΠΑΣΠ Ηλεκτρολόγων στο σταθμό μετρό Κατεχάκη επειδή είχαν στην κατοχή τους μαντήλια(!), χωρίς να συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος προσαγωγής και κράτησής τους.


Η απάντηση του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος απέναντι στα μέτρα εξαθλίωσης και υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας συνεχίζει να είναι μαζική και αποφασιστική, διεκδικώντας ένα καλύτερο παρόν και οραματιζόμενη ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ αποστρεφόμαστε με κάθε τρόπο κάθε μορφή κρατικής καταστολής και κάθε εναπομείναν κατάλοιπο φασιστικών και ρατσιστικών μηχανισμών που λειτουργούν στο εσωτερικό της αστυνομίας, παραβαίνοντας ουσιαστικά τον πραγματικό ρόλο και σκοπό του συγκεκριμένου σώματος. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής αστυνομοκρατίας, καταστρατήγησης του συνταγματικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας και οποιασδήποτε προσπάθειας περιστολής της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών.


                             ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου