Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Εξελίξεις σχετικά με τα Σ.Δ.!



Είναι προφανές ότι με το ισχύον νομοθετικό σύστημα δεν είναι εφικτή η διατήρηση και η εξασφάλιση της διαφάνειας στα ελληνικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς η Σύγκλητος αποτελεί ένα υπερόργανο, το οποίο αποφασίζει για τα ακαδημαϊκά και διοικητικά ζητήματα των Πανεπιστημίων και ελέγχεται αποκλειστικά από τα μέλη ΔΕΠ. Έτσι, συχνά είναι τα φαινόμενα καθηγητικής αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τεράστια ποσά που προορίζονταν για έρευνες, συνέπεια των οποίων είναι τα υπέρογκα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων.


Αναγκαία λοιπόν θεωρούμε τη σύσταση ενός νέου οργάνου, του Συμβούλιου Διοίκησης. Το νέο αυτό όργανο αναλαμβάνει τις διοικητικές αρμοδιότητες του εκάστοτε ιδρύματος. Ωστόσο, η καθιέρωση ενός τέτοιου οργάνου πρέπει να διασφαλίζει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Δηλαδή να θέτει τους κατάλληλους όρους επιλογής των εξωτερικών μελών και να μεριμνεί για την επαρκή εκπροσώπηση των φοιτητών στο Συμβούλιο.


Με το όργανο αυτό, όμως, όπως εισάγεται στο νόμο Διαμαντοπούλου δεν μπορούμε παρά να διαφωνούμε καθώς η υπάρχουσα σύσταση διασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των καθηγητών σε αυτά, με 8 από τα 15 μέλη, οπότε ουσιαστικά δεν βοηθάει στο να μειωθούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας, ενώ υποβαθμίζει τη συμμετοχή των φοιτητών, με την ύπαρξη μόνο ενός στα 15 μέλη. Παράλληλα, είναι εμφανώς αυξημένη η συμμετοχή των εξωτερικών μελών, από αυτή που πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει και παρουσιάσαμε στην πρόταση διαβούλευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα κατευθυνόμενης εξωτερικής παρέμβασης στα διοικητικά ζητήματα του Ιδρύματος.


Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που παραμένει πιστή στις ιδεολογικές της αρχές και αξίες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που παράλληλα θα ανάψει το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση ολόκληρου του νόμου και άρα την προώθηση μιας γενικότερης πολιτικής υποβάθμισης των πτυχίων μας και κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.


Μετά την τροπολογία Αρβανιτόπουλου που πέρασε εν μέσω καλοκαιριού, όπου εκβιάζεται ουσιαστικά η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, συγκλίθηκε πλείστες φορές Πρυτανικό Συμβούλιο στο Ε.Μ.Π για τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ είμασταν εκεί και εμποδίσαμε με τη φυσική μας παρουσία την ολοκλήρωση οποιασδήποτε διαδικασίας επικύρωσης υποψηφίων και ανακήρυξης εφορευτικής επιτροπής. Ωστόσο το Πρυτανικό Συμβούλιο την Τρίτη 27/11, λειτουργώντας υπό καθεστώς ομερτά, μετά από την παρεμπόδιση και την ακύρωση της επίσημης συνεδρίασης, συνεδρίασε “κρυφά” τη ΝΥΧΤΑ(!!!) σε άλλη αίθουσα και προκύρηξε εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης για τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη. Σε περίπτωση ακύρωσής τους ορίστηκε ως νέα ημερομηνία η Τρίτη 4 Δεκεμβρίου. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ δηλώνουμε υπεύθυνα πως θα είμαστε και πάλι εκεί για να μπλοκάρουμε τις εκλογές αυτές με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, το παράθυρο της επιστολικής ψήφου που άνοιξε με την τροπολογία Αρβανιτόπουλου, δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές και στο Υπουργείο να προχωρήσουν στη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας εκτός του χώρου του Ιδρύματος. Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες και δεν τρέφουμε φρούδες ελπίδες πως μπορούμε να ''ρίξουμε'' τον server της ηλεκτρονικής ψήφου, όπως κάποιοι ευαγγελίζονται μέσα στις γενικές συνελεύσεις, θεωρούμε πως η εκλογική διαδικασία μόνο τον τυπικό ορισμό του Συμβουλίου Διοίκησης θα εξασφαλίσει. Ο φοιτητικός σχεδιασμός είναι αυτός που επί της ουσίας θα αποτρέψει, με τη φυσική του παρουσία, τη σύσταση του σε όργανο, καθώς και οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκλησής του και λήψης απόφασης.
 
 
ΠΑΣΠ ΕΜΠ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου