Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Κάποιοι τώρα θυμήθηκαν την Κύπρο...

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Ως γνωστόν, ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της Κυπριακής οικονομίας είναι το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο τους τελευταίους μήνες περιήλθε σε αδιέξοδο. Για το λόγο αυτό, η Κυπριακή κυβέρνηση, αναζητώντας χρηματική υποστήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπέγραψε μετά από σκληρές και εκβιαστικές διαπραγματεύσεις μια δανειακή σύμβαση με την τρόικα, βάσει της οποίας αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και η σταδιακή απορρόφησή της από την Τράπεζα Κύπρου, η απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω από 100χιλ. ευρώ και στις 2 τράπεζες και κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100χιλ. ευρώ ύψους 60%. Εντωμεταξύ, μέχρι να ληφθεί η απόφαση, οι κυπριακές τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο παρέμεναν κλειστές, ενώ τις 2 πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας τους, επιβλήθηκε ανώτατο ποσό ανάληψης ίσο με 100 ευρώ. Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η μη διαθεσιμότητα χρημάτων για τις καθημερινές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. 

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την οικονομική δυσχέρεια στην οποία είχε περιέλθει ο Κυπριακός λαός, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους Κύπριους συμφοιτητές μας. Συνθέσαμε, λοιπόν, μια πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των Κύπριων φοιτητών, άνευ εισοδηματικών κριτηρίων, έως ότου εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση στη γειτονική Μεγαλόνησο. Είδαμε, ωστόσο, την παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, μετά από ένα χρόνο απουσίας της τόσο σε επίπεδο συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης, κατάθεσης προτάσεων όσο και παραγωγής ακαδημαϊκού και πολιτικού έργου, να καυχιέται ότι ήταν η πρώτη που κατέθεσε την ανωτέρω πρόταση. 

Θα θέλαμε να διασαφηνίσουμε, ότι ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας, σε καμία περίπτωση δε θα συμμετάσχουμε σε έναν ανήθικο ανταγωνισμό με τη ΔΑΠ στις πλάτες των Κύπριων συμφοιτητών μας. Δε θα μπορούσαμε ποτέ να παίξουμε με ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα και να θυσιάσουμε την αξιοπρέπειά μας στο βωμό της προεκλογικής ψηφοθηρίας και του μικροπολιτικού συμφέροντος. Στόχος σε αυτή αλλά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις είναι ο συλλογικός αγώνας προς όφελος των φοιτητών, ο οποίος εν τέλει δικαιώθηκε αφού η πρυτανεία ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει η δωρεάν σίτιση των Κυπρίων, και όχι οι μικροπολιτικές διενέξεις που το μόνο που κάνουν είναι να ωθούν προς τα πίσω το σημερινό πανεπιστήμιο.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ θυμάται όλα τα ζητήματα λίγο μόλις καιρό πριν τις φοιτητικές εκλογές, αφού και πέρυσι την ίδια περίοδο, η ΔΑΠ έχοντας την πρωτιά στην αφάνεια και στην ανυπαρξία στη σχολή μας όλη την υπόλοιπη χρονιά, βγήκε από το καβούκι της προς αναζήτηση ψήφων προσπαθώντας να καρπωθεί τη θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης ως δικό της έργο, χωρίς καν να έχει ψελλίσει το παραμικρό στις γενικές συνελεύσεις τμήματος που συζητήθηκε το θέμα και ενώ ταυτόχρονα αφισοκολλούσε τα τραπεζάκια της με τον τίτλο της πρότασης τους για πρακτική άσκηση και τον αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς όμως αυτή η πρόταση να παρουσιαστεί στους καθηγητές και στο φοιτητικό σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου