Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πρόταση για βελτίωση της μέριμνας για τα ΑΜΕΑ

 
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ
ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
 

Προς: Πρόεδρο σχολής ΗΜΜΥ
           Γενική συνέλευση τμήματος
 

Είναι σαφές πως ένας τομέας στον οποίο τόσο το ΕΜΠ όσο και η σχολή των Ηλεκτρολόγων πάσχει είναι αυτός της μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Καθημερινά τα άτομα αυτά γίνονται μάρτυρες απίστευτης ταλαιπωρίας κατά την πρόσβαση τους στο χώρο της σχολής αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (είτε αναφερόμαστε στο θεωρητικό κομμάτι των μαθημάτων, είτε στη διεξαγωγή των εργαστηρίων).

Παρά το γεγονός ότι τα κτίρια των Ηλεκτρολόγων είναι καινούργια, δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή, πλην της ύπαρξης μιας ράμπας που αμφιβάλλουμε το κατά πόσο είναι εύχρηστη λόγω του μικρού πλάτους της, για την διευκόλυνση πρόσβασης στη σχολή και την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης κλπ. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα αμφιθέατρα, όπου η έλλειψη κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου αναγκάζει τους συμφοιτητές μας με ειδικές ανάγκες να επαφίουν τις ελπίδες τους πολλές φορές στην αλληλεγγύη των συμφοιτητών τους για την εύρεση θέσης και την εξεύρεση των απαραίτητων σημειώσεων για το μάθημα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που εντοπίζουμε, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, είναι το γεγονός πως και το ίδιο το καθηγητικό δυναμικό είτε δεν είναι ενημερωμένο για την ύπαρξη ατόμων με ειδικές ανάγκες είτε αδιαφορεί για την ύπαρξή τους. Έτσι ο εκάστοτε καθηγητής δεν προσαρμόζει ούτε το μάθημα του, ούτε το εργαστήριο, αλλά ούτε και την τελική εξέταση με βάση την ιδιαιτερότητα του κάθε φοιτητή.
 
 
Αναρωτήθηκε κανείς άραγε πόσο εύκολο είναι να διεκπεραιώσει ένα άτομο με ακρωτηριασμένα μέλη ένα εργαστήριο;
Αναρωτήθηκε κανείς αν μπορεί να διαβάσει ένα άτομο με μειωμένη όραση τα θέματα των εξετάσεων ή ακόμα και το αντίστοιχο σύγγραμμα;
 
 

Στο πλαίσιο λοιπόν της διευκόλυνσης των συμφοιτητών μας με ειδικές ανάγκες, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, προτείνουμε τα εξής:

Αξιοποίηση του mini-bus του ΕΜΠ για τη μετακίνηση των συγκεκριμένων φοιτητών από τις εστίες στο χώρο της σχολής και αντίστροφα.

• Δημιουργία νέας ράμπας στον εξωτερικό χώρο των νέων κτιρίων των Ηλεκτρολόγων ή εγκατάσταση αναβατορίου.

• Χρήση ειδικών βιβλίων για τα άτομα με μειωμένη όραση και ανέβασμα των απαραίτητων σημειώσεων στο διαδίκτυο.

• Διαμόρφωση ειδικού χώρου για ΑΜΕΑ στα αμφιθέατρα με κατάλληλο εξοπλισμό.

• Ενημέρωση των καθηγητών για την ύπαρξη τέτοιων ατόμων και προσαρμογή του μαθήματος, των εργαστηρίων και της τελικής εξέτασης (π.χ. προφορική εξέταση) με βάση την ιδιαιτερότητα του κάθε φοιτητή.
 

Υπεύθυνα,
ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ







.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου