Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΣΠ ΕΜΠ 7/10



ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΑΣΠ ΕΜΠ


Απολύσεις στο ΕΜΠ


Τον τελευταίο καιρό προωθείται από την κυβέρνηση ένα σχέδιο απολύσεων σε κάθε έκφανση του δημοσίου τομέα. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως ο δημόσιος τομέας της χώρας μας βρίθει ποικίλων προβλημάτων και παθογενειών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρεί αντί να εξυπηρετεί τους πολίτες. Η κυβέρνηση λοιπόν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Τρόικας και των δανειστών έρχεται να εφαρμόσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο που πόρρω απέχει από την εξυγίανση και την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κινητικότητας λοιπόν πλείστοι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα χάνοντας τη δουλειά τους ενώ άλλοι αναγκάζονται να αλλάξουν θέση εργασίας. Το μέτρο αυτό εφαρμοζόμενο σε διάφορους τομείς του δημοσίου έφτασε και στο ΕΜΠ, το οποίο δε θα μπορούσε να παραμείνει στο απυρόβλητο. Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού απολύονται περίπου οι μισοί διοικητικοί εργαζόμενοί του ιδρύματος μας (399 άτομα χάνουν την εργασία τους), γεγονός που καθιστά αδύνατο το ίδρυμα μας να λειτουργήσει.

Η αναταραχή στο ΕΜΠ ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτέμβρη, όταν το Υπουργείο απαίτησε από το ίδρυμα μας να του αποστείλει τη λίστα με τις θέσεις που καταργούνται και συνεπώς τα άτομα που απολύονται. Όμως την ίδια χρονική στιγμή που, σύμφωνα με τη Σύγκλητο, για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος απαιτούνται 1100 διοικητικοί υπάλληλοι, η μείωση κατά 40% των ήδη υπαρχόντων 870 θα το οδηγήσει σε αδυναμία προσφοράς του στην εκπαιδευτική διαδικασία και την έρευνα. Άμεση αντίδραση των θιγόμενων εργαζομένων ήταν η πραγματοποίηση απεργιών διαρκείας από τις 5/9 με περιφρούρηση των πυλών του ιδρύματος, για τυχόν απεργοσπάστες, και αναστολή κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας. 

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων που θα καθιστούσαν αδύνατη την λειτουργία του ιδρύματος. Με βάση λοιπόν το σκεπτικό πως το ίδρυμα δε θα μπορούσε να λειτουργήσει μετά τις βίαιες απολύσεις που επέβαλε το υπουργείο, κρίναμε επιτακτική την ανάγκη για καθολική και αντικειμενική αξιολόγηση τόσο των θέσεων, όσο και των εργαζομένων του ιδρύματος, η οποία θα υποδεικνύει τις πραγματικές ανάγκες του και θα στοχεύει στη ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση των δομών του, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης, καθώς θα παρουσιαζόταν εναργέστερα η ανάγκη για περισσότερους εργαζομένους και όχι για απολύσεις. Ταυτόχρονα, με το δεδομένο πως κάθε αγώνας για να είναι νικηφόρος χρειάζεται σύμπνοια και ομόνοια, διεκδικήσαμε την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας καθώς και τη λειτουργία της γραμματείας με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να ληφθεί μέριμνα για της γραφειοκρατικές διαδικασίες των επί πτυχίω φοιτητών που χρειάζονται ένα και μόνο χαρτί για να συνεχίσουν την ζωή τους. 

Η κυβέρνηση λοιπόν βλέποντας την άρνηση των πρυτανικών αρχών να στείλουν τις συγκεκριμένες λίστες προχώρησε στο σχέδιο Β, που δεν ήταν άλλο από το να πραγματοποιήσει μόνη της τις απολύσεις στο ιδρύματα. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονταν οι θέσεις διοικητικών υπαλλήλων που θα καταργούνταν, ενώ μάλιστα ορισμένοι κλάδοι, όπως αυτός των φυλάκων, αποδεκατίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου. Με αυτή την κίνηση, φάνηκε ξεκάθαρα η διάθεση της κυβέρνησης να καταπατήσει οποιαδήποτε έννοια του συνταγματικά κατωχυρωμένου αυτοδιοίκητου των ελληνικών πανεπιστημίων. Ακριβώς για αυτό το λόγο, την προηγούμενη εβδομάδα οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων που πλήττονται, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταγγέλλοντας ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση καταπατάται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, παραβιάζοντας, επίσης, την συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και ότι η πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, με αίτημά του στον Άρειο Πάγο, απαίτησε από τους Πρυτάνεις των 8 ιδρυμάτων να παραδώσουν τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 9/10 εκβιάζοντάς τους, αναφέροντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθούν οι ίδιοι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση. 

Επιπλέον, το ΕΜΠ, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9, κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας των απεργιών των διοικητικών, ανέστειλε κάθε ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία του ιδρύματος, δηλώνοντας την ανικανότητα λειτουργίας του με το μισό διοικητικό προσωπικό. .


Από πλευράς μας, ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, καθώς πρώτα από όλα αναγνωρίζουμε πως οι απολύσεις στο μισό διοικητικό προσωπικό θα οδηγήσουν το ίδρυμα μας σε αδυναμία λειτουργίας και την διακοπή στην παραγωγή γνώσης και έρευνας για τους σπουδαστές του, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε την άμεση αναστολή όλων των αποφάσεων για τις απολύσεις και προτείναμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές που χρειάζονται άμεσα κάποια έγγραφα από τις γραμματείες, οι οποίες θα λειτουργούσαν για μερικές ώρες με προσωπικό ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η επαναληπτική εξεταστική θα διεξαχθεί κανονικά. 


Αίμα, Ντροπή, Χρυσή Αυγή…


Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες φαινομένων δημοκρατικής εκτροπής και παραβίασης των αξιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, με βασικούς πρωταγωνιστές μέλη της φασιστικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον των μελών του ΚΚΕ κατα τη διάρκεια αφισοκόλλησης στην περιοχή του Περάματος, η στρατιωτική παρέλαση 2000 μελών, τα οποία έφεραν διακρητικά της οργάνωσης, στο χώρο του Μελιγαλά, και, τέλος, η αποτρόπαια και στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο το ποιόν και τις προθέσεις αυτής της κατάπτυστης εγκληματικής οργάνωσης. Τα παραπάνω δεν αποτελούν τυχαία περιστατικά, αλλά άνωθεν εντεταλμένες εγκληματικές ενέργειες, όπως και η σωρεία, ένοπλων ή μη, τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών των τελευταίων χρόνων. 

Ώστοσο η οργάνωση αυτή, η οποία ανέκαθεν ενστερνιζόταν εγκληματικούς και συμμορίτικους τρόπους επιβολής, τα δύο τελευταία χρόνια προβάλλοντας ένα διαφορετικό προφίλ κοινωνικής αλληλεγύης και χρησιμοποιώντας λαϊκίστικες αντιμνημονιακές πολιτικές, κατάφερε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εκλαμβάνοντας στήριξη και εκλογική άνοδο. Απόρροια του τελευταίου τραγικού περιστατικού με τον θάνατο του 34χρονου ήταν η συνειδητοποίηση από τον ελληνικό λαό και την πολιτεία πως μια οργάνωση που απαρτίζεται απο εγκληματίες και καταπατά κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρήζει αντίστοιχης αντιμετώπισης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, αρχικά, οι μαζικές αντιφασιστικές δράσεις από την πλευρά της κοινωνίας και, μετέπειτα, οι συλλήψεις 6 βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε πως η πολιτεία και η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η απειλή της Χρυσής Αυγής προς τη δημοκρατία είναι άμεση και εμφανής και σύσσωμες να την αντιμετωπίσουν και να την περιθωριοποιήσουν. Η άμεση απομόνωση και εκδίωξη, με κάθε νόμιμο μέσο, είναι επιτακτική για τέτοιου είδους εγκληματίες, νοσταλγούς του Χίτλερ, οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία και την χώρα που γέννησε την δημοκρατία. Οι συγκεκριμένες συλλήψεις μελών-εγκληματιών της Χρυσής Αυγής δεν συντελούν, από μόνες τους, στην εξ’ ολοκλήρου εξάλειψη των νεοναζιστικών και φασιστικών λογικών που έχουν υιοθετηθεί πια από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Η καταδίκη μεμονομένων γεγονότων δεν αρκεί, αλλά είναι επιτακτική η συνολική και ουσιαστική καταδίκη και αντιμετώπιση του καρκινώματος της Χρυσής Αυγής μέσω της παιδείας, της ιστορικής γνώσης και της ενημέρωσης. Είναι καιρός να αναλάβουμε πρωτοβουλίες διάδοσης πως ο φασισμός δεν αποτελεί λογική αντίδρασης, καταπολεμώντας τις όποιες εκφάνσεις του πριν να είναι αργά. Καιρός να αναλάβουμε ισχυρές δράσεις για την καταπολέμηση του νεοναζισμού και του φασισμού στη χώρα μας, όχι μόνο πριν χαθούν και άλλες ζωές, αλλά και πριν χαθεί εντελώς η δημοκρατία. Δράσεις που θα σέβονται τις έννοιες του ανθρωπισμού, των δημοκρατικών αξιών, των θεσμών και της νομιμότητας. Το δρόμο απέναντι στους φασίστες και τους νεοναζί τον δείχνουμε εξυψώνοντας τη δημοκρατία, όχι αποτελειώνοντάς την.


Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε...


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Άμεση αναστολή της απόφασης για τις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού, ώστε το Ίδρυμα να λειτουργήσει εύρυθμα και ομαλά, καθώς και την έναρξη ενός οργανωμένου σχεδίου αξιολόγησης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δομών, των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Ε.Μ.Π.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  • Στήριξη των αποφάσεων των εργαζομένων του Ιδρύματος για κινητοποιήσεις.
  • Μέριμνα για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των επί πτυχίω φοιτητών.
  • Συμμετοχή στην αντιφασιστική συναυλία την Τετάρτη 9/10 στα Προπύλαια
  • Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10/10



ΠΑΣΠ ΕΜΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου