Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΣΗ ΠΑΣΠ ΕΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, το οποίο έγινε με μια τυπική εξαγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου ρίχνοντας μαύρο και βάζοντας λουκέτο εν μία νυκτί στους πομπούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τα προβλήματα και τις παθογένειες που παρουσιάζονταν στην ΕΡΤ. Εντύπωση και οργή προκαλούσαν οι τεράστιες μισθοδοσίες ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών, οι ακριβές εξωτερικές παραγωγές, που έβαζαν ‘’μέσα’’ καθημερινά τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και το πελατειακό σύστημα το οποίο συντηρούνταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών πολιτικών. Αυτές οι τακτικές δε συνάδουν με τον ρόλο και το χαρακτήρα μιας δημοκρατικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς αυτη θα πρέπει να λειτουργεί με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Όπως γίνεται σαφές λοιπόν, η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ θεωρείται επιτακτική από το σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς σε δύσκολες οικονομικές περιόδους δεν μπορεί να συντηρείται μια προβληματική δημόσια επιχείρηση. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε η ανικανότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα δίκαιο και σωστό τρόπο εξυγίανσης, μέσω ενός καταρτισμένου σχεδίου που θα ήταν αποδεκτό από τους εργαζομένους και την κοινωνία. Αυτή λοιπόν η αδυναμία της κυβέρνησης οδήγησε στην υιοθέτηση μιας κατακριτέας και αμφισβητούμενης από την κοινωνία λύσης.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες, μετά τις ξαφνικές απολύσεις τους, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά κινητοποιήσεων, καταλαμβάνοντας το ραδιομέγαρο και εκπέμποντας διαδικτυακά το σήμα της ΕΡΤ. Τα ξημερώματα της Πέμπτης όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στις διαμαρτυρίες αυτές με βίαιο τρόπο και συγκεκριμένα με την είσοδο των ΜΑΤ και την απομάκρυνση από το χώρο του ραδιομεγάρου των απολυμένων εργαζομένων. Μια κίνηση που μόνο ως αυταρχική μπορεί να χαρακτηριστεί και αποτέλεσμα θα έχει να επιτείνει το αίσθημα αδικίας μέσα στον ελληνικό λαό. Μια κίνηση που μόνο λύσεις δε μπορεί να προσφέρει.

Λύσεις δε μπορούν να δίνουν τα ΜΑΤ και η αστυνομία αλλά ο διάλογος και η συνεννόηση, τακτικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν από την πρώτη κίολας στιγμή για να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις όπως το βίαιο κλείσιμο των πομπών και η εισβολή της αστυνομίας. Επιπλέον σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα δε δίνουν μεμονωμένες ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημοκρατία. Όπως επανειλλημένα έχουμε τονίσει, ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε ότι η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση κάθε δημόσιας υπηρεσίας πρέπει να γίνεται μέσω του θεσμού της αξιολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Στην περίπτωση της ΕΡΤ, δεν έγινε καμία προσπάθεια εξυγίανσης της από πλευράς κυβέρνησης. Μάλιστα, δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα να έρθει σε διάλογο με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην ΕΡΤ για να βρουν έναν τρόπο άρτιας και βιώσιμης λειτουργίας της.

Η ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης αποκομμένη από κομματικά συμφέροντα είναι ζωτικής σημασίας για την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και κρίνεται αναγκαία η εύρεση λύσης για την εξυγίανση και την λειτουργία της ΕΡΤ...



ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου