Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Λεφτά υπάρχουν... στο ΕΜΠ



Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, πόσο μάλλον σε υπηρεσίες, όπου ο έλεγχος είναι από ανεπαρκής έως άφαντος. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι και το ΕΜΠ, όπου όλα τα θέματα, διοικητικά και εκπαιδευτικά, περνούν από τον έλεγχο της Συγκλήτου, ενός υπεροργάνου, το οποίο σαφώς και έχει αυξημένες αρμοδιότητες, παραπάνω ίσως και από τις δέουσες. Καθίσταται λοιπόν αδήριτη ανάγκη ο διαχωρισμός διοικητικών και ακαδημαϊκών λειτουργιών στα πανεπιστήμια. Απότοκο όλης αυτής της συγκεντρωμένης δύναμης και του απόλυτου ελέγχου είναι ένα σύνολο σκανδάλων στα πανεπιστήμια, τα οποία αποδεικνύουν ότι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος γίνεται χωρίς κανένα ίχνος ντροπής.


Συχνά πυκνά, λοιπόν, κάνουν την εμφάνισή τους περιστατικά αυθαιρεσίας και μέσα στο ίδρυμα μας, ενώ παράλληλα, γεγονός αποτελεί και η κακοδιαχείριση των οικονομικών του, με πιο συγκεκριμένο και πρόσφατο να είναι το παράδειγμα της τρύπας του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που βρέθηκε στα οικονομικά του Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, το ΣΔΟΕ, βασισμένο σε πληροφορίες που βρέθηκαν στην λίστα Λανγκάρντ, πραγματοποίησε την Παρασκευή 7/3 έλεγχο στα οικονομικά του ΕΜΠ και ανακάλυψε την συγκεκριμένη τρύπα, η οποία δημιουργήθηκε λόγω της μη έκδοσης παραστατικών για την αγορά εξοπλισμού και προϊόντων για το Ίδρυμα το διάστημα 2005-2013. Εξαιτίας της μη έκδοσης των εν λόγω παραστατικών, δεν έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ για το 1,5 αυτό εκατομμύριο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις «τσέπες» στις οποίες κατέληξαν τα χρήματα αυτά.


Βέβαια, φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των οικονομικών πόρων του Ιδρύματος μας, δεν προκαλούν πλέον έκπληξη σε κανέναν. Δυστυχώς, το ισχύον διοικητικό σύστημα των Πανεπιστημίων έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές την αδυναμία του να εξασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του Ε.Μ.Π., αφού δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις υπεξαίρεσης, από πλευράς μελών ΔΕΠ ή άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, χρηματικών ποσών που προορίζονται για ερευνητικά προγράμματα που οι ίδιοι έχουν αναλάβει. Αποτελέσματα αυτών, η ύπαρξη τέτοιου είδους οικονομικών καταχρήσεων, όπως η πρόσφατη τρύπα 1,5 εκατομμυρίου, και η δημιουργία ελλειμμάτων, όπως ο κατά 17 εκατομμύρια ευρώ ελλειμματικός προϋπολογισμός του Ιδρύματος, 4 χρόνια πριν, επί πρυτανείας Μουτζούρη. Τρανά παραδείγματα, που ουσιαστικά καταδεικνύουν τη διάσταση της νοσηρής υπάρχουσας ευρύτερης κατάστασης και αποδεικνύουν την, ως τώρα, προβληματική λειτουργία της Συγκλήτου, πλήττοντας βάναυσα τις δυνατότητες του Ιδρύματος.

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, μένουμε πιστοί στη θέση μας για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, το οποίο θα εξασφαλίζει την οικονομική του αυτοδυναμία, αξιοποιώντας τους όποιους διαθέσιμους δικούς του πόρους, παράλληλα με την κρατική χρηματοδότηση και θεωρούμε πως για την εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων απαιτείται η διασφάλιση της διαφάνειας σε κάθε στάδιο της διαχείρησης των χρηματικών πόρων και ο ουσιαστικός έλεγχος αυτών των διαδικασιών. Αντιλαμβανόμενοι, συνεπώς, την έννοια της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης ως το δημοκρατικό διαφανές πλέγμα στη γενικότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων, κρίναμε επιτακτικό να απαιτήσουμε την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.


Αναφορικά με το παρελθοντικό περιστατικό, σε Σύγκλητο που έλαβε χώρα μετά τη διαπίστωση του ελλείματος, είχαμε προτείνει την είσοδο ορκωτών λογιστών, οι οποίοι μέσω των ελέγχων όλων των οικονομικών στοιχείων και του πορίσματος, θα καταδείκνυαν τα αίτια και τους πραγματικούς υπευθύνους της αλόγιστης αυτής σπατάλης. Δυστυχώς, όμως, απάντηση στο τι «απέγινε» το τεράστιό ποσό των 17 εκατομμυρίων δε δόθηκε ποτέ, καθώς η πρότασή μας αυτή δεν είχε την απαραίτητη στήριξη της υπόλοιπης ακαδημαικής κοινότητας. Χαρακτηρίζοντας ως αναμενόμενη τη στάση της καθηγητικής μερίδας, καθώς δεν τρέφουμε φρούδες ελπίδες για τη διαφάνεια της δικής τους δραστηριότητας και για την απουσία ανάμειξής τους στην «αξιοποίηση» του ελλείματος, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην αχαρακτήριστη στάση των υπόλοιπων φοιτητικών εκπροσώπων..


Οι γνωστοί άγνωστοι συνάδελφοι μας, μην έχοντας- απορίας άξιο- την περιέργεια, αν όχι την συνειδησιακή απαίτηση, να μάθουν «που πήγαν τα λεφτά», εμπόδισαν κάθε διαδικασία προς την κατεύθυνση αυτή, βάζοντας έτσι πλάτες σε όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες διαπλοκής και σπατάλης. Προφανώς, οι κύριοι της ΕΑΑΚ, αντιλαμβάνονται διαφορετικά το ρόλο της συνδιοίκησης και της φοιτητικής εκπροσώπησης, αιτιολογώντας την αδιαφορία προς την επιθυμία ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας για απόδοση ευθυνών, δηλαδή τη συγκάλυψη του γεγονότος, ως στάση περιθωριοποίησης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να μην εισέλθουν στο Ίδρυμα με τη μορφή των ορκωτών λογιστών! Βέβαια, δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση σε κανέναν το γεγονός, πως για μια ακόμη φορά η αριστερή και αγωνιστική παράταξη της ΕΑΑΚ δεν πρότεινε τίποτα, αλλά κατέφυγε στη λογική του στείρου αρνητισμού, πρακτική φοβερά επικίνδυνη και, ειδικά στην περίπτωση αυτή, άκρως ενδιαφέρουσα.. 


Το γεγονός, λοιπόν, της εκκωφαντικά σιωπηλής προσπέρασης ενός τέτοιου συμβάντος, καθώς και η συνεχής ατιμωρησία παρόμοιων φαινομένων, λογικό και επόμενο ήταν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση όλων των άμεσα εμπλεκόμενων τη διάπραξη τέτοιων ενεργειών στο άμεσο μέλλον, όπως και έγινε. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε επιτακτική την πραγματοποίηση συχνών και πλήρων ελέγχων όλων των οικονομικών στοιχείων του Ιδρύματος. Ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς, που ακολουθείται μια γενικότερη πολιτική περικοπής των φοιτητικών παροχών και τα Ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται αδυνατώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως υλικοτεχνικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, 2ους τόμους σε ορισμένα μαθήματα, σίτιση και στέγαση, οι οικονομικές διαρροές είναι απαγορευτικές. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή συνεχιστεί αυτό το όργιο ατιμωρησίας και απουσίας ελέγχου, τα φαινόμενα αυτά θα επαναληφθούν και αναπόφευκτα θα θέσουν ζήτημα βιωσιμότητας στο μεγαλύτερο τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας. Και συνυπεύθυνοι σ’ αυτό, θα είναι μόνο αυτοί, που τότε και τώρα έβαλαν πλάτη στην ασυδοσία και έκλεισαν το μάτι σε παλιούς και επόμενους επίδοξους καιροσκόπους…


ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου