Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Έργα και Δράσεις- Οι Προτάσεις μας για τη Σχολή!




Αναμφισβήτητα, η ουσία του φοιτητικού συνδικαλισμού και ειδικά των φοιτητικών εκλογών για εμάς ως ΠΑΣΠ, ξεπερνά κατά πολύ τη λογική της στείρας ομαδοποίησης και του κομματισμού και επαφίεται ουσιαστικά στην παραγωγή έργου εντός της σχολής.
Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο μας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρωταρχικός μας στόχος ήταν πάντοτε η ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών της σχολής. Κινούμασταν με γνώμονα τις ανησυχίες τις δικές μας και των συμφοιτητών μας. Έχοντας ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της σχολής και των δομών της καθώς και τη βελτίωση ή διόρθωση ελλείψεων όπου αυτές εντοπίζονταν, μέσω των οργάνων συνδιοίκησης, καταθέτουμε και διεκδικούμε όλα τα τελευταία χρόνια προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.



Για όσους δεν γνωρίζουν…

                                                                                            ...το έργο μας!




Πρακτική Άσκηση

Επί σειρά ετών, η σχολή μας, έχοντας ένα εκ των πλέον πρακτικών αντικειμένων, στερούνταν πρακτικής άσκησης. Έπειτα από κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης από μέρους μας καθώς και άσκηση πίεσης στα όργανα συνδιοίκησης (γιατί δεν αρκεί απλά η διατύπωση προτάσεων), ο θεσμός αυτός πραγματοποιήθηκε κόντρα σε αναχρονιστικές φωνές και δήθεν αγωνιστικά ψευτοκωλήματα. Το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την πρακτική άσκηση έχει τα εξής:

  • ·Προαιρετικός χαρακτήρας, δεν θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών και δεν θα έχει σχέση με πιστωτικές μονάδες.
  •  Βεβαίωση για την διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης, που δεν δίνεται από τον φορέα εργασίας.
  •  Κριτήριο επιλογής των φοιτητών που θα συμμετάσχουν θα είναι και η φορολογική τους δήλωση.
  •  Οι φορείς απασχόλησης θα κρίνονται κάθε φορά από επιτροπή όπου θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του συλλόγου.


Έτσι, έπειτα και από την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος προκειμένου οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής, πλέον η σχολή μας έχει και επίσημα πρακτική άσκηση, η όποια εφαρμόστηκε για πρώτη χρονιά πέρυσι!




Μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές


Έπειτα από την πρωτόγνωρη κατάσταση που επικράτησε κατά την έναρξη της φετινής χρονιάς, με τη Σχολή να τελεί υπό 3μηνης κατάληψης, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ είμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε την ανάγκη για λήψη μέριμνας για τους επί πτυχίω φοιτητές. Συγκεκριμένα, έπειτα από πρότασή μας που καταθέσαμε στη πρώτη Γενική Συνέλευση Τμήματος του ακαδημαϊκού έτους, αποφασίστηκε η άμεση διενέργεια χαριστικής εξεταστικής για αυτούς τους φοιτητές. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι υπόλοιποι φοιτητικοί εκπρόσωποι δεν φανήκαν αντάξιοι των περιστάσεων και εξυπηρετώντας τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα, δεν στήριξαν τη πρότασή μας που προέβλεπε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει το 5ο έτος σπουδών, με απόρροια, να εφαρμοστεί εν τέλει η πρόταση των καθηγητών και δικαίωμα εξέτασης να έχουν όσοι οφείλουν λιγότερα από 5 μαθήματα.






Κεντρική διανομή συγγραμμάτων


Η λειτουργία του συστήματος “ ΕΥΔΟΞΟΣ” παρότι έλυσε θέματα όπως τον χρόνο παραλαβής των συγγραμμάτων άφησε άλυτο το θέμα του διάσπαρτου των σημείων διανομής. Η παραλαβή αυτών από τον φοιτητή μπορεί να γίνει μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, Αφουγκραζόμενοι αυτή την κατάσταση προτείναμε την κεντρική διανομή των συγγραμμάτων σε χώρο της σχολής και συγκεκριμένα στον χώρο της βιβλιοθήκης των Νέων Κτηρίων Ηλεκτρολόγων, χώρο τον οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό ο προηγούμενος πρόεδρος της σχολής.


Η συγκεκριμένη πρόταση μας ήδη από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά βρήκε τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της, όταν έπειτα από πιέσεις στα αρμόδια όργανα και τον πρόεδρο της σχολής η κεντρική διανομή των συγγραμμάτων ξεκίνησε να υλοποιείται σε ένα αρχικό στάδιο, με τη μεταφορά στη βιβλιοθήκη της σχολής τη διανομή των ακόλουθων βιβλίων :

Δορυφορικές επικοινωνίες, Κωττής- Καψάλης, Εκδ Τζιόλα, Δορυφορικές επικοινωνίες, Maral Bousquet, Εκδ Τζιόλα, Θεωρία αριθμών, Shoup, Κλειδάριθμος,Τεχνολογίες διαδικτύου, Βενιέρης, Εκδ. Τζιόλα






Πρόταση για αναβάθμιση των διαδικτυακών υπηρεσιών της σχολής

Μεριμνώντας για την έγκαιρη ενημέρωση των συμφοιτητών μας για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη σχολή προτείναμε:

  • Την αναδιάταξη της ιστοσελίδας της σχολής, περιέχοντας ομαδοποιημένα τα μαθήματα ανά εξάμηνα ή ανά ροή αντίστοιχα.
  •  Ενεργοποίηση όλων των σελίδων των μαθημάτων στο mycourses.ntua.gr ώστε να υπάρχει συγκεντρωμένο όλο το υλικό των μαθημάτων. 


Μετά από την ολοκληρωμένη πρόταση μας, η σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών απέκτησε, μετά από αρκετά χρόνια μια ανανεωμένη ιστοσελίδα αντάξια του ονόματος και της αίγλης της, αναβαθμίζοντας τη διαδικασία ενημέρωσης των φοιτητών και καθιστώντας την ταυτόχρονα υπόδειγμα και και για τις άλλες σχολές του ΕΜΠ. Επιπρόσθετα, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής γραμματείας απαλλάσσει τους συμφοιτητές μας από περιττό χρόνο, κόπο και γραφειοκρατία διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό αισθητά τη φοιτητική καθημερινότητα.






Δεν σταματάμε όμως εδώ!


Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε!





H ακαδημαϊκή μας δράση

Παράλληλα με τη δραστηριοποίηση μας σε επίπεδο οργάνων συνδιοίκησης, αναγνωρίζοντας πολυάριθμες ελλείψεις της σχολής σε ακαδημαϊκές δράσεις που συμπληρώνουν το βασικό παρεχόμενο επίπεδο σπουδών, προχωρούμε στη διενέργεια εκδηλώσεων σχετικών με το αντικείμενο των σπουδών μας, οι οποίες, αναμφισβήτητα, συνεισφέρουν στην εξοικείωση του φοιτητή ηλεκτρολόγου με τον αυριανό χώρο εργασίας του.


Πιο συγκεκριμένα προχωρήσαμε στη διοργάνωση ημερίδας με αντίστοιχο θέμα:




Το επάγγελμα του Μηχανικού στο Νέο Τοπίο Εργασίας.


Ορμώμενοι της ανησυχίας όλων μας ως φοιτητές ανερχόμενοι μηχανικοί για την μετέπειτα σταδιοδρομία μας, επιχειρήσαμε να καλύψουμε τις ελλιπείς γνώσεις μας σχετικά με τις συνθήκες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές διείσδυσής στην αγορά εργασίας σήμερα, με τη βοήθεια ατόμων έμπειρων και καταξιωμένων στο χώρο.







Επιπρόσθετα, το ελλιπές και προβληματικό έργο των καθηγητών σε πολλές περιπτώσεις μαθημάτων δημιουργεί την ανάγκη παροχής πρόσθετης εκπαιδευτικής βοήθειας στους συμφοιτητές μας, οι οποίες καλύπτονται με τη διοργάνωση και διεκπεραίωση σεμιναρίων και βοηθητικών ακαδημαϊκών εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα μαθήματα που πλήττονται από σοβαρά προβλήματα είναι το Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, οι Γλώσσες Προγραμματισμού, καθώς και πιο απαιτητικά μαθήματα του κορμού, όπως λόγου χάρη η Επιστήμη των Υπολογιστών. Στο μάθημα του Ηλεκτρολογικού Σχεδίου παρατηρείται μια αστοχία στη διεξαγωγή των μαθημάτων και συγκεκριμένα, όσο αφορά την εξαμηνιαία εργασία η οποία έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα το θεωρητικό υπόβαθρο απέχει αρκετά από τις πρακτικές απαιτήσεις των μαθημάτων. Ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ πήραμε τη πρωτοβουλία για διεξαγωγή σεμιναρίων με απώτερο στόχο την εξ’ ολοκλήρου κατανόηση της ύλης από τους σπουδαστές. Αυτές οι δράσεις μας είναι ανοιχτές για όλους τους σπουδαστές της σχολής μας και γίνονται από φοιτητές για τους φοιτητές.




ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου