Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της πρακτικής άσκησης

Όσον αφορά το ζήτημα της πρακτικής άσκησης και της αμοιβής των ασκούμενων φοιτητών, ο Κοσμήτορας της Σχολής μας έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:
Με απόφαση της Συγκλήτου οι αμοιβές των ασκούμενων φοιτητών του ΕΜΠ, στα πλαίσια των πρακτικών ασκήσεων, θα είναι 400€ μηνιαίως. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται 270€ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Η ΣΗΜΜΥ δεν συμμετέχει) και επιχορήγηση 130€ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΕΜΠ. Η ΣΗΜΜΥ έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την ανωτέρω απόφαση και ζητεί να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους 25 φοιτητές της, που πρόκειται να ασκηθούν την τρέχουσα περίοδο, με αμοιβή 29€/ημερησίως από τον Τακτικό Προϋπολογισμό της Σχολής όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Το αίτημα, με την σχετική τεκμηρίωση, έχει σταλεί προ ημερών στον Πρύτανη προκειμένου να δρομολογηθεί ως εισήγηση του Ιδρύματος για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (τροποποιητική).
Ως  ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ, από την πρώτη στιγμή είχαμε εναντιωθεί στην απόφαση του Πρύτανη σχετικά με την αμοιβή όλων των πρακτικάριων του ΕΜΠ στα 400 ευρώ, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που έχει η πρακτική στη Σχολή μας. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρακτική άσκηση στη Σχολή μας είναι αποτέλεσμα καθαρά και μόνο δικών μας προσπάθειων, καθώς μέχρι πριν 3 χρόνια η Σχολή μας δεν προσέφερε καν αυτή τη δυνατότητα στους φοιτητές της. Ωστόσο, μετά από πρόταση μας στα όργανα του Τμήματος, και ύστερα από άσκηση πολλών πιέσεων σε καθηγητές και Κοσμήτορα καταφέραμε αυτό που για τους άλλους ήταν κόκκινη γραμμή,τη θέσπιση δηλαδή της πρακτικής άσκησης στη Σχολή μας.

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η αξία και η ουσία του φοιτητικού συνδικαλισμού, η οποία δεν είναι άλλη από την αέναη προσπάθεια για εξυγχρονισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσω προτάσεων και δράσεων, και όχι μέσω του στείρου αρνητισμού και των καταλήψεων.

Όντας η μόνη λογική φωνή μέσα στη Σχολή μας, και απέναντι στις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΚΝΕ, οι οποίες βρίσκονται στη Σχολή προκειμένου να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και να την κλείνουν ανά πάσα στιγμή με τις καταλήψεις τουςδεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο και πιο σύγχρονο Τμήμα, αλλά και για συνολικά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, κάτι που αποδείξαμε και την περσινή χρόνια, κατά την οποία ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου