Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Πρακτική Άσκηση... Ώρα Μηδέν


Τα δεδομένα
Η απόφαση που πάρθηκε και φέτος σχετικά με την πρακτική άσκηση για τη Σχολή μας από τη Συνέλευσή της  όριζε τη μηνιαία αποζημίωση περίπου στα 640 ευρώ. Ωστόσο, ο Πρύτανης κ. Γκόλιας με δική του απόφαση όρισε ενιαία αποζημίωση για όλο το ΕΜΠ στα 400 ευρώ το μήνα, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες που έχει η πρακτική άσκηση σε κάθε Σχολή.

Ύστερα από πιέσεις τόσο της ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ όσο και του ΦΣ μας, σε συνεργασία με τον Κοσμήτορα αποστείλαμε αίτημα προς τον Πρύτανη να εξαιρέσει τους ΗΜΜΥ από αυτή την Πολυτεχνειακή απόφαση, λόγω των δικαιολόγημενων ιδιαιτερότητων που έχει το θεσμικό πλαίσιο της πρακτικής στη Σχολή μας. Τελικά, ο Πρύτανης συμφώνησε και αυτός να εξαιρεθούμε από την απόφαση του και να αμοιβόνται οι πρακτικάριοι μας με την καθορισμένη μηνιαία απόζημιωση που ισχύει από την αρχή της.
Μέχρι εδώ όλα καλά... ωστόσο, όταν ο κ. Πρύτανης απέστειλε το αίτημα της Σχολής μας για εξαίρεση από την απόφαση δέχθηκε την άρνηση από τα Υπουργεία της Συγκυβέρνησης Σύριζα Ανέλ, μερικά εκ των οποίων πρέπει να υπογράψουν την απόφαση αυτή προκειμένου να εφαρμοστεί.


Αποτέλεσμα αυτού είναι, το ζήτημα να έχει κολλήσει, οι φοιτητές της Σχολής μας ναι βλέπουν το υπόλοιπο ΕΜΠ να ξεκινά πρακτική άσκηση και αυτοί να μένουν άπραγοι και γενικότερα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Από εδώ και πέρα
Για εμάς είναι ουσιώδες να εξαντληθούν τα περιθώρια που έχουμε ως Σχολή και Φοιτητικός Σύλλογος προκειμένου να διασφαλίσουμε έστω και την ύστατη στιγμή την αποζημίωση στο ύψος των 640 ευρώ. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους φοιτητές της Σχολής μας να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 2/3 έτσι ώστε να προσπαθήσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή να πετύχουμε μια καλύτερη αμοιβή, η οποία τόσα χρόνια δινόταν. 

Ωστόσο, κύριοι σφίγγουν τα γάλατα...
Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, βλέποντας την πορεία της κυβέρνησης τον τελευταίο 1 χρόνο είμαστε απαισιόδοξοι σχετικά με την έκβαση των πραγμάτων. Άμεσα λοιπόν, στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος θα πρέπει να αποφασιστεί το θεσμικό πλαίσιο της πρακτικής άσκησης για φέτος.
Από τη μεριά μας εμείς, αναγνορίζοντας τη σημασία του θεσμού αυτού, και την αξία που έχει για όλους τους συναδέλφους μας, δηλώνουμε πως δε θα σταθούμε εμπόδιο και θα διασφαλίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πραγματοποίησή της και φέτος. Τονίζουμε, ότι όποια δύναμη έχει τη διάθεση να ρίξει μπουρλότο στην όλη διαδικασία και να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση της θα μας βρει απέναντι της, μαζί με όλους εκείνους τους φοιτητές που επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα στην πρακτική άσκηση.

Για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεότεροι, η πρακτική άσκηση στη Σχολή μας είναι προιον αποκλειστικά και μόνο των δικών μας προσπαθειών, καθώς εμείς το 2012 καταθέσαμε επίσημη πρόταση στη Συνέλευση της Σχολής, εμείς πιέσαμε τους καθηγητές για να την ψηφίσουν και εμείς υπερβήκαμε όλα τα εμπόδια που βάζαν οι συνάδελφοι των ΑΝΑΦΗ, οι οποίοι δε θέλαν η Σχολή μας να έχει πρακτική άσκηση... Ναι, όσο απίθανο και να μοιάζει, όσο οπισθοδρομικό και να φαίνεται, μέχρι το 2012 η Σχολή μας δεν προσέφερε πρακτική άσκηση στους φοιτητές της, την ώρα που όχι μόνο στο υπόλοιπο ΕΜΠ αλλά στις περισσότερες σχολές αυτή ήταν δεδομένη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου