Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Εν αναμονή του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος...

Αντιλαμβανόμενοι την δυσμενή οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών και με γνώμονα την απρόσκοπτη φοίτηση όλων των φοιτητών, οι οικογένειες των οποίων καλούνται να καλύψουν ένα σημαντικό ύψος οικονομικών υποχρεώσεων, αιτηθήκαμε ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, μαζί με πολλές οργανώσεις της ΠΑΣΠ ανά την Ελλάδα, την επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών και τελικά την λήψη του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος, για όλους τους δικαιούχους φοιτητές, η οποία είχε παγώσει για γραφειοκρατικούς λόγους. Πράγματι, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, το αίτημα μας εισακούσθηκε, και η απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσιάστηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 31 Αυγούστου 2017 και αναλυτικά μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

Ωστόσο, έως και σήμερα, το ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικαιολογητικών δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, και παραμένει άγνωστο το πότε θα εκκινήσει η διαδικασία στην πράξη. Οι πληροφορίες σε επίπεδο Ιδρύματος, από πλευράς του τμήματος Φοιτητικής Μέριμνας του Πολυτεχνείου, μαρτυρούν την συνεχιζόμενη αυτή καθυστέρηση. Και ενώ υφίσταται η εν λόγω αναμονή, παρουσιάσθηκαν φημολογίες πως το συγκεκριμένο επίδομα, μαζί με άλλα προνοιακά, αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα, κινδυνεύουν με περικοπή υπό την έννοια της μείωσης του εισοδηματικού ορίου.

Επειδή, λοιπόν, ο αγώνας μας δε σταματάει στη δημοσιοποίηση του παραπάνω ΦΕΚ, αλλά συνεχίζει προκειμένου να λάβουν το φοιτητικό επίδομα όλοι οι φοιτητές – δικαιούχοι, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, κάνουμε σαφές πως θα σταθούμε απέναντι στην όποια περικοπή του Φοιτητικού Στεγαστικού Επιδόματος, την ώρα μάλιστα όπου τα οικονομικά βάρη των φοιτητών και των οικογενειών τους αυξάνονται και πληθαίνουν. Αντίθετα, απαιτούμε την άμεση εκκίνηση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών προκειμένου να δρομολογηθεί η λήψη του όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Θεωρούμε αδιανόητο να συνεχίζεται η ισοπέδωση των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων δια της περικοπής περαιτέρω επιδομάτων, πολιτική που εφαρμόζει κατά κόρον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή της εξίσωσης προς τα κάτω. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό πως ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη περνά μέσα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα εξυγιάνουν τον δημόσιο τομέα και θα καλύψουν τα τεράστια δημοσιονομικά κενά.

ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου