Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Θέση ΠΑΣΠ ΕΜΠ για την εθνική οικονομία και τα νέα μέτρα





Πως φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

 Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Ο υπέρμετρος δανεισμός, η κατασπατάληση και η κακοδιαχείριση του δημοσίου πλούτου, τα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό των εκάστοτε κυβερνήσεων αποτελούν δείγμα μόνο των αιτιών, εξαιτίας των οποίων η χώρα έφτασε σε σημείο αδυναμίας περαιτέρω δανεισμού από τις αγορές. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήρθε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την υπογραφή του Μνημονίου.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των όρων του μνημονίου και με μοναδικό στόχο την εκταμίευση των δόσεων, όσες κυβερνήσεις πέρασαν την τελευταία τριετία περιορίστηκαν σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παιδεία, επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων (αύξηση ΦΠΑ, φόρος αλληλεγγύης, τέλος ακίνητης περιουσίας κ.α.), αδιαφορώντας πλήρως για μέτρα προώθησης της ανάπτυξης. Παράλληλα, η διαφθορά εξακολουθεί να οργιάζει, η αδιαφάνεια του δημοσίου συντηρείται επιμελώς και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους περιορίζεται στα λόγια. Έτσι, η ελληνική κοινωνία βυθίζεται σε μία πρωτοφανή πολιτική, οικονομική, και κοινωνική κρίση, με άμεσες συνέπειες τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, τις ξενοφοβικές συμπεριφορές, τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.



Νέο πακέτο μέτρων

Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, όπου η κυβέρνηση, σε συνεχείς επαφές με την αμετακίνητη από τις πάγιες θέσεις της για συνεχόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις Tρόικα προσπαθεί να βρει τρόπους για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 13,5 δις, τα οποία θα βρεθούν πιθανότατα από τη λήψη νέων, εξουθενωτικών για τις μικρομεσαίες τάξεις μέτρων, τα οποία κινούνται προς την ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που κινήθηκαν και όλα τα προηγούμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το πακέτο αυτό, έρχεται προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή και εφόσον περάσει, τότε ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δις που χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα για την κάλυψη των δημοσιονομικών της αναγκών. Ειδικότερα, το 72% περίπου του ποσού αυτού, αναμένεται να βρεθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ το υπόλοιπο 28% από μέτρα για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά θα αφορούν κυρίως μειώσεις τόσο σε εφάπαξ και συντάξεις όσο και σε μισθούς, περικοπές διαφόρων επιδομάτων, όπως για παράδειγμα τα εποχικά που θα αντικατασταθούν με επιδόματα ανεργίας, καθώς και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Μείζονος σημασίας μέτρα είναι εκείνα που αφορούν απολύσεις και εφεδρείες, οι οποίες ένα χρόνο μετά, έρχονται ξανά στο προσκήνιο, απειλώντας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που πλήττονται ισχυρά από τα νέα μέτρα, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους αναμένεται ακόμα και κατάργηση του αφορολογήτου, το οποίο έχει ήδη πέσει σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα προβλέπεται και αύξηση της φορολόγησής τους. Κοινός πλην σκληρός παρονομαστής για όλους τους εργαζομένους θα είναι η νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αυτή τη φορά από τα 65 στα 67 χρόνια. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, έρχονται να επιδεινώσουν όχι μόνο την οικονομική κατάσταση του ελληνικού λαού, αλλά και τις δημόσιες παροχές και υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της οποίας απειλείται ανοικτά, αλλά και η υγεία, με τους ασφαλισμένους να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών, καθώς ο υπερχρεωμένος ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Όσο η εκάστοτε κυβέρνηση προωθεί και εφαρμόζει βάρβαρα και αναποτελεσματικά, όπως έχει αποδειχθεί, μέτρα, τόσο θα εντείνεται η αγανάκτηση του λαού αλλά και η δική μας και θα απαντάμε με συλλογικές και μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.



Πώς επηρεαζόμαστε ως φοιτητές

Τους χειρότερους φόβους μας ήρθε να επιβεβαιώσει το νομοσχέδιο για τη παιδεία που ψηφίστηκε τη προηγούμενη Τετάρτη. Μέχρι στιγμής στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών στην ελληνική οικονομία έχουν περικοπεί οι δεύτεροι τόμοι από πολλά συγγράμματα σε πολλές σχολές του ΕΜΠ με λίγους μόνο διπλούς τόμους να έχουν συμπτυχθεί σε ένα. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο οι φοιτητές από κατατακτήριες εξετάσεις δε δικαιούνται κανένα δωρεάν σύγγραμμα με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τα βιβλία τους. Είναι πασιφανές λοιπόν ότι στην προσπάθεια του υπουργείου για μετατροπή των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή γίνονται τα πρώτα δειλά αλλά σταθερά βήματα ξεκινώντας πέρσυ με τις περικοπές των δεύτερων τόμων από ορισμένα συγγράμματα και συνεχίζοντας φέτος με τις περικοπές των βιβλίων των φοιτητών από κατατακτήριες για να καταλήξουν στο τέλος όλοι οι φοιτητές να πληρώνουν για τα συγγράμματα τους. Αν και η δημόσια και δωρεάν παιδεία των ελληνικών πανεπιστημίων διαρκώς χωλαίνει και νοσεί, η θέση μας ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή παραμένει η ίδια. Ενωμένοι με όλους τους φοιτητές με δράσεις και ουσιαστικές κινήσεις δε πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τη δωρεάν παιδεία που αναφαίρετα δικαιούται.



Οι απόψεις μας

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ εναντιωνόμαστε στα συνεχόμενα οριζόντια μέτρα και τα θεωρούμε ολοφάνερη ένδειξη της ανικανότητας, ή και απροθυμίας, των κυβερνώντων να προβούν στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα θέσουν τις βάσεις για ένα ισχυρό κράτος δικαίου και πρόνοιας καθώς και για μία υγιή και αειφόρο οικονομία. Προτείνουμε την άμεση ανασυγκρότηση των μηχανισμών φοροελέγχου και φοροείσπραξης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όποιος δημοσιονομικός νόμος ψηφίζεται θα εστιάζει σε όσους δεν ήταν συνεπείς απέναντι στο κράτος όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και εντέλει θα αποδίδει τα προβλεπόμενα. Αν κάτι τέτοιο δε γίνει τότε κάθε αλλαγή στη φορολογία θα επηρεάζει μόνο όσους δε μπορούν παρά να είναι συνεπείς και το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πλέον ουτοπία. Αναγκαία χρίζεται επίσης η αναδιάρθρωσή του δημοσίου τομέα. Μεγάλα ελλείμματα δημιουργούνται κάθε χρόνο λόγω της κακής λειτουργίας του δημοσίου και της τεράστιας γραφειοκρατίας, εξαιτίας της οποίας πολλοί επενδυτές διστάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς ο χρόνος αναμονής είναι τεράστιος. Στα πλαίσια του εξορθολογισμού του δημοσίου, αναγκαία κρίνεται επίσης η συγκροτημένη προσπάθεια εξυγίανσης των προβληματικών Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), των οποίων οι ανάγκες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό με τα υπέρογκα ποσά μισθοδοσίας που απαιτούνται, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν τεράστια ελλείμματα τα οποία αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αναφερόμαστε σε απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις, ιδιαίτερα των κερδοφόρων επιχειρήσεων (πχ ΟΠΑΠ). Τέλος, είναι απαραίτητη και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος. Θεωρούμε άδικο να φορολογούνται τα σπίτια πρώτης κατοικίας των πολιτών και ταυτόχρονα η τεράστια ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να παραμένει στο απυρόβλητο. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το προσωπείο του στείρου αρνητισμού και της καταστροφολογίας. Συνεχίζουμε να προτείνουμε, με βάση συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, κινήσεις που θεωρούμε κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές για την έξοδο από την κρίση, χωρίς αυτή να επιβαρύνει άλλο τις μικρομεσαίες τάξεις, αλλά αυτούς που την προκάλεσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου