Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Ζήτημα Πρακτικής Άσκησης ΗΜΜΥ

Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης είναι ουσιαστικά μία δίοδος που έχει ο φοιτητής για να εργαστεί σε κάποια εταιρεία, κατά τη διάρκεια των σπουδών του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εφαρμόσει στην πράξη όσα μαθαίνει σε θεωρητικό και εργαστηριακό επίπεδο στη Σχολή του. Ο θεσμός αυτός, έχοντας αξία από μόνος του, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη όταν πρόκειται για μία τεχνολογική και πολυτεχνική Σχολή, οι απόφοιτοι της οποίας είναι οι μελλοντικοί μηχανικοί της χώρας. Αυτονόητο λοιπόν θα ήταν η Σχολή μας των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών να προσφέρει στους φοιτητές της αυτή τη δυνατότητα, αντιλαμβανόμενη τα οφέλη που θα τους παρέχει. Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά…
Ποια ήταν η πραγματικότητα
Μέχρι και τα μέσα περίπου του 2012 η Σχολή μας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες του ΕΜΠ δεν προσέφερε στους φοιτητές της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κάποια πρακτική άσκηση και συνάμα να αποκτήσουν κάποια τεχνική προετοιμασία πάνω στο αντικείμενο που σπούδαζαν. Η δυσκαμψία αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αδιαφορία των διοικήσεων της Σχολής μέχρι την περίοδο εκείνη για το ζήτημα αυτό, καθώς και στην ισχυρή άρνηση ορισμένων δυνάμεων του Φοιτητικού μας Συλλόγου, των ΑΝΑΦΗ και της Αρεν δηλαδή σε συνδυασμό με το στρουθοκαμηλισμό της ΚΝΕ, η οποία ουδέποτε ανέσυρε το ζήτημα αυτό.
Από πλευράς μας ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ πιστεύαμε πάντα στην ουσιαστική βελτίωση της σχολής και τον εκσυγχρονισμό της ώστε τα εφόδια που παρέχονται να μην αποτελούν στείρες γνώσεις αμφιβόλου χρησιμότητας, αλλά να έχουν ουσιαστική εφαρμογή πάνω στην σύγχρονη πραγματικότητα που θα βιώσουμε ως μηχανικοί. Με γνώμονα αυτό, λάβαμε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ως αφορμή την κατάσταση που επικρατούσε και επιλέξαμε να ανακινήσουμε το ζήτημα της πρακτικής άσκησης. Καταθέσαμε στα επίσημα όργανα της Σχολής την αναλυτική μας πρόταση σχετικά με το πώς θα θέλαμε να λειτουργεί ο θεσμός αυτός, όποτε πλέον το μπαλάκι βρισκόταν στα χέρια των αρμόδιων για να διευθετούσαν το ζήτημα.
Μετά την κατάθεση επίσημης, τεκμηριωμένης και εφαρμόσιμης πρότασης από μεριάς μας και παρουσίαση της κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών (μόλις 2 ψήφισαν λευκό) αποδέχθηκαν την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής του αντικειμένου της σχολής μας πριν την έξοδο στην αγορά εργασίας. Μετά από μία διαδικασία μακράς διάρκειας, στην οποία η παράταξη της ΔΑΠ είχε επιλέξει να μην τοποθετηθεί και οι παρατάξεις των ΕΑΑΚ και της ΑρΕν είχαν προβεί σε μικροπολιτικά τεχνάσματα αποφυγής να καταλήξει η συζήτηση σε ψηφοφορία και τελικά δηλώνοντας "απών" όταν αυτή έλαβε χώρα, η πρακτική άσκηση η οποία εφαρμόζεται κανονικά σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του Ιδρύματος, επιτέλους βρήκε εύφορο έδαφος θεμελίωσης της και στη σχολή των Ηλεκτρολόγων.
Όροι Διεξαγωγής…
Οι βασικοί άξονες και τα χαρακτηριστικά που τέθηκαν στην πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε ήταν οι ακόλουθοι:
·                   Η πρακτική άσκηση θα είναι προαιρετική, δεν θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών και δεν θα έχει σχέση με πιστωτικές μονάδες.
·                   Βεβαίωση για τη διεξαγωγή πρακτικής  άσκησης  θα δίνεται από τον φορέα εργασίας, εφόσον το ζητήσει ο ασκούμενος φοιτητής και όχι από το Πολυτεχνείο ή τη σχολή.
·                   Η αμοιβή της πρακτικής άσκησης ορίστηκε στα 700 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό της Σχολής, τον φορέα απασχόλησης (εργοδότης) καθώς και από κοινοτικά-ευρωπαϊκά προγράμματα
·                   Κριτήριο για την επιλογή των φοιτητών που θα παίρνουν μέρος στην πρακτική άσκηση θα αποτελεί και η φορολογική τους δήλωση, με κριτήρια όμοια με αυτά που ισχύουν για την απόδοση των υποτροφιών.
·                   Οι φορείς απασχόλησης θα κρίνονται κάθε φορά από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου.
Τι ακολούθησε
Η απόφαση αυτή ελήφθη το καλοκαίρι του 2012 με αποτέλεσμα η εφαρμογή του θεσμού να εκκινήσει το καλοκαίρι του 2013, με πλήθος τελειόφοιτων να δηλώνουν πως θέλουν να συμμετάσχουν, αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι το εγχείρημα αυτό ήταν σημαντικό για τους φοιτητές αλλά και ότι η αδιαφορία για τα κοινά ζητήματα των Πανεπιστημίων δεν οδηγεί πουθενά. Μία αδιαφορία που είχε οδηγήσει στην καθυστέρηση της θεσμοθέτησης του θεσμού αυτού, αλλά και σε ένα ευρύτερο επίπεδο ευθύνεται, σε συνδυασμό με την απάθεια του μεγαλύτερου όγκου των φοιτητών για προβλήματα ή δυσλειτουργίες στα Ιδρύματα. Γεγονός είναι, πως αν οι φοιτητές, που αποτελούν το πολυπληθέστερο κομμάτι της Πανεπιστημιακής κοινότητας επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στα μαθήματα και τις εξεταστικές τους  και αδιαφορούν για τις εξελίξεις και τις αλλαγές, αλλά ακόμα και για το τι συμβαίνει γύρω τους, τότε λίγα πράγματα μπορούν να μεταβληθούν προς όφελος τους.
Όμοια, τα καλοκαίρια του 2014 και του 2015 η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε κανονικά στη Σχολή μας, με 100 περίπου φοιτητές αθροιστικά σε όλες τις περιόδους να έχουν ωφεληθεί σημαντικά από το θεσμό αυτό. Τα οφέλη για τους φοιτητές, δεν περιορίστηκαν μόνο στην τεχνική κατάρτιση την οποία λάβανε, καθώς και στις εμπειρίες που προσκομίσανε, αλλά ούτε και στη χρηματική αποζημίωση που τους δόθηκε, αλλά επεκτάθηκαν σε ένα μεγαλύτερο και σημαντικότερο βαθμό. Σε αρκετούς από αυτούς τους 100 φοιτητές δόθηκε η ευκαιρία επέκτασης της συνεργασίας τους με την εκάστοτε εταιρεία, όχι πλέον υπό καθεστώς πρακτικής άσκησης αλλά υπό καθεστώς κανονικής εργασίας, ασχέτως αν είχαν λάβει το πτυχίο τους ή όχι.
Δυστυχώς όμως, παρά τα πολλαπλά οφέλη του θεσμού αυτού, την περσινή χρονιά, λόγω του συγκερασμού πολλών και διαφορετικών φαινομένων, η πρακτική άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε για τη Σχολή μας, σε αντίθεση πάλι με όλες τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ που συνέχισαν απρόσκοπτα τη διεξαγωγή του θεσμού αυτού.
Η δυσκολία στο εγχείρημα πέρσυ ξεκίνησε με την απόφαση του Πρύτανη ότι οι αμοιβές για τις πρακτικές όλων των Σχολών του ΕΜΠ θα είναι 400 ευρώ, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε μίας. Ύστερα από δράσεις του φοιτητικού μας συλλόγου και πιέσεις των αρμόδιων της Σχολής μας, επιτύχαμε να εξαιρεθούμε μετά από αρκετό καιρό από την απόφαση αυτή, και να διεξαχθεί η πρακτική υπό τους συνήθεις όρους. Επιπροσθέτως του χαμένου χρόνου που προκλήθηκε από το παραπάνω γεγονός, η αλλαγή του Κοσμήτορα στη Σχολή την άφησε πρακτικά ακέφαλη για δύο μήνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει  κάποιος αρμόδιος να υπογράφει για τις συμβάσεις, και όταν εκλέχθηκε ο νέος Κοσμήτορας να ήταν πλέον αργά αφού οριακά είχε μπει ο Αύγουστος και είχε κλείσει η Σχολή και οι υπηρεσίες της.
Οδηγούμαστε λοιπόν στο σήμερα. Μετά την περσινή αποτυχία, η διεξαγωγή της πρακτικής φέτος κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Όπως φαίνεται, τα πράγματα θα εξελιχθούν φυσιολογικά φέτος και προς το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, υπό το καθεστώς που έχει αποφασιστεί εξ αρχής.
Ωστόσο, κρίνοντας και από την επιτυχία του θεσμού τα τρία χρόνια που λειτούργησε, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεριάς φοιτητών, θεωρούμε, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, πως το έδαφος είναι γόνιμο για τη διεύρυνση του θεσμού. Είναι δεδομένο πως ο προϋπολογισμός της Σχολής επιτρέπει τη διεξαγωγή της πρακτικής για οριακά 40 φοιτητές, καλύπτοντας τις αποζημιώσεις τους, επομένως, αν επιθυμούμε να σταθούμε σε αυτό το μέσο χρηματοδότησης, οι δυνατότητες είναι λίγες. Παρ όλα αυτά, υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση του θεσμού.
Διεύρυνση του θεσμού
Κατά καιρούς, αλλά και φέτος, υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες και φορείς οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο θεσμό της πρακτικής, προσφέροντας θέσεις εργασίας στη Σχολή για να διαχειριστεί. Οι θέσεις εργασίας αυτές λοιπόν, πλέον σε αριθμό είναι αρκετά περισσότερες από το όριο του 40 που επιτρέπει ο προϋπολογισμός της Σχολής. Ωστόσο, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι εταιρείες τονίζουν ότι είναι διατεθειμένες να καλύψουν αυτές την αποζημίωση του φοιτητή, με βάση πάντα την απόφαση που έχει λάβει η Σχολή για τους όρους διεξαγωγής της. Επομένως, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ,  προτείνουμε φέτος να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις εταιρείες, με το εξής κριτήριο. Σε πρώτο στάδιο, να καλύπτονται οι 40 θέσεις εργασίας οι οποίες θα αποζημιωθούν από τη Σχολή. Σε δεύτερο στάδιο, αναλόγως του ενδιαφέροντος και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, οι υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται με σύναψη συμφωνίας μεταξύ σχολής και επιχείρησης. Αναλυτικότερα, εφ όσον η εταιρεία είναι πρόθυμη να καλύψει την αποζημίωση του φοιτητή, να συνάπτεται συμφωνία ότι ο φοιτητής θα εργαστεί εκεί υπό τους όρους που διεξάγεται η πρακτική για τις πρώτες 40 θέσεις. Η καινούργια αυτή προσέγγιση, ορμώμενη από το ενδιαφέρον και την προθυμία των εταιρειών, εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις πρακτικής, υπό τους κανονικούς όρους αποζημίωσης και ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους των 40 φοιτητών (από μία Σχολή που αριθμεί πάνω από 1500 ενεργούς φοιτητές) να εργαστούν υπό καθεστώς πρακτικής, παράλληλα με τις σπουδές τους.

ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου