Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Συνάδελφοι πείτε το καθαρά... Δε θέλετε καμία πρακτική άσκηση

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση Τμήματος της Σχολής μας που διεξήχθη την Τρίτη 16/5, ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος και έπρεπε άμεσα να ληφθεί κάποια απόφαση ήταν αυτό της πρακτικής άσκησης για τη φετινή χρονιά. Η πρόταση που κατατέθηκε από μεριάς Κοσμήτορα πραγματευόταν πρακτική άσκηση με μηνιαία αποζημίωση 586 ευρώ, πλήρη ασφάλιση και διάρκεια δύο μηνών. Παράλληλα, υλοποιούταν η πρόταση μας για αύξηση των θέσεων της πρακτικής άσκησης, αφού πλέον θα δημιουργούνται και θέσεις οι οποίες θα καλύπτονται από τις ίδιες τις εταιρείες οικονομικά, οπότε η πρόταση αφορούσε σε πρώτη φάση 55 θέσεις πρακτικής, οι οποίες και αναμενόταν να αυξηθούν. Τέλος, ο Κοσμήτορας τόνισε ότι με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το 2017 θα έπρεπε να υπάρχει τυπική αναγραφή της πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Σχολή θα λάβει τα λεφτά του τακτικού προϋπολογισμού. Η πρόταση αυτή, όπως αναμενόταν πέρασε, οπότε πλέον, μετά τη μη διεξαγωγή της πέρσυ, φέτος η Σχολή θα πραγματοποιούσε κανονικά πρακτική άσκηση.

Ύστερα από περίπου 2 ώρες, και ενώ η διαδικασία συζητούσε άλλα θέματα και όδευε προς το τέλος της, ξαφνικά διεκόπη από σύσσωμο το σχήμα των ΕΑΑΚ, το οποίο, επικαλούμενο ένα έγγραφο από την Πρυτανεία το οποίο ανέφερε ότι δεν πρέπει η πρακτική να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, απαιτούσε την ανάκληση της απόφασης που είχε ληφθεί. Ωστόσο το έγγραφο αυτό, φαίνεται να είναι της περασμένης χρονιάς όπου δεν προβλεπόταν η χρηματοδότηση του θεσμού με την ένταξη του στα προγράμματα σπουδών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Κοσμήτορας να πάρει πίσω την απόφαση του για τη διεξαγωγή της πρακτικής και να την ξαναθέσει στο επόμενο τμήμα, όπου η κατάσταση χρονικά θα είναι οριακή. 
Ποιο είναι το αποτέλεσμα λοιπόν; Μετά τα περσινά, να τίθεται και φέτος σε ρίσκο η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης, με πρόφαση ότι αυτή δεν πρέπει να αναγράφεται στο πρόγραμμα σπουδών, την ώρα όμως που κάτι τέτοιο  είναι τελείως τυπικό αφού δεν οδηγεί σε κανένα σπάσιμο πτυχίου ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά για να εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή της. Ούτως ή άλλως,  και σε άλλες Σχολές που η πρακτική άσκηση αναγράφεται στο πρόγραμμα σπουδών, δεν έχει υπάρξει κανένα σπάσιμο πτυχίου, ούτε απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων. Παρ όλα αυτά αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η πρακτική διεξάγεται για μόλις περίπου 55 θέσεις, οπότε η άμεση εισαγωγή της στο πρόγραμμα σπουδών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (αφού δεν είναι διαθέσιμη για όλους τους φοιτητές). Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε  κάθε χρόνο να διεκδικούμε την ολοένα και περισσότερη αύξηση των θέσεων για τη Σχολή μας, μέσω της υλοποίησης της πρότασης μας.
Είναι εμφανές πλέον στα μάτια κάθε φοιτητή, πως τα ΕΑΑΚ με τη στάση τους κάθε χρόνο ψάχνουν αφορμές για να μη διεξαχθεί η πρακτική άσκηση. Παράλληλα, ακόμα χειρότερη ήταν και η στάση της ΚΝΕ η οποία στο τμήμα απέφευγε να τοποθετηθεί για την πρακτική άσκηση, αφού για μία ακόμη φορά τοποθετούνταν επί άσχετων ζητημάτων συγκριτικά με αυτό.

Τι λέμε εμείς…
Μέσα στο Τμήμα ήμασταν η μόνη δύναμη που πραγματικά ήθελε και διεκδίκησε τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης για φέτος. Για εμάς, τίθεται ζήτημα ένταξης της πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών, σαφώς με προαιρετικό χαρακτήρα, μόνο στην περίπτωση που έτσι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της. Αν κριθεί για φέτος, ότι δεν είναι αναγκαία η ένταξη της, διεκδικούμε την πραγματοποίηση της χωρίς την αναγραφή στο πρόγραμμα σπουδών. Το θέμα που αναδεικνύουμε εμείς, και προσπαθούμε φέτος να βελτιωθεί είναι η αύξηση των θέσεων, η οποία σε πρώτο στάδιο φαίνεται πως επιτυγχάνεται, προκειμένου να μπορούν όλο και περισσότεροι φοιτητές να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση!

Τι ακολουθεί τώρα...
Η απάντηση πρέπει να είναι ηχηρή και καθαρή. Τονίζουμε ότι η ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ για μία ακόμη χρονιά θα προσπαθήσει να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του θεσμού και καλούμε όλους τους φοιτητές που θέλουν η Σχολή τους να τους προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο επόμενο τμήμα, την Τρίτη 30/5 να παρευρεθούν για να αναδειχθεί η σημασία που έχει ο θεσμός αυτός για όλους τους φοιτητές.

Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει. Η πρώτη χρονιά μπορεί να πέρασε αναίμακτα, αλλά η δεύτερη δε θα είναι έτσι. Εκτός και αν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και της ΚΝΕ θέλουν να σηκώσουν όλο το βάρος της μη διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης και να λάβουν από το φοιτητικό σύλλογο την ανάλογη απάντηση…

ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου