Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Εγκλήματα δίχως τιμωρία...

Την Πέμπτη 8/2, γίναμε ακόμα μια φορά μάρτυρες ενός θλιβερού περιστατικού πού είχε ως θύματα δύο φοιτήτριες του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα, τα δύο κορίτσια έπεσαν θύματα κλοπής από άγνωστο στον δρόμο από το εκκλησάκι του ΕΜΠ στην πύλη Ζωγράφου, ο οποίος μάλιστα τις απείλησε με μαχαίρι όταν αρνήθηκαν να του δώσουν τα χρήματά τους. Η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος διέφυγε ανενόχλητος μέρα μεσημέρι, παραμένει άγνωστη...
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά αντιθέτως αποτελεί συνέχεια παλαιότερων ανάλογων περιστατικών και καταδεικνύει το έλλειμμα ασφάλειας που επικρατεί στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ιδιαιτέρως το βράδυ. Ολόκληρες περιοχές της Πολυτεχνειούπολης δεν φωτίζονται, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τις παλιές εστίες, ενώ η παρουσία φυλάκων είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη. Βέβαια, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, το φαινόμενο της εγκληματικότητας ως αποτέλεσμα της ελλιπούς φύλαξης δεν περιορίζεται στο ΕΜΠ, αλλά εκτείνεται σε πλήθος ιδρυμάτων ανά την Ελλάδα, των οποίων οι φοιτητές και καθηγητές έχουν καταγγείλει στις Πρυτανικές Αρχές από κλοπές έως ξυλοδαρμούς και εμπόριο ναρκωτικών. Τα παραδείγματα πολλά: Μόλις πριν μερικές μέρες στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ καταγράφηκαν σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος φοιτητριών, καθώς και ξυλοδαρμός φοιτήτριας από αγνώστους, οι οποίοι διέφυγαν ανενόχλητοι. Ακόμη, οι φοιτητές του ΑΠΘ καταδίκασαν με επιστολή την ανεξέλεγκτη επέκταση της εγκληματικότητας στους χώρους των σχολών τους.
Η οργάνωσή μας έχει βιώσει και εκείνη από πρώτο χέρι την επικίνδυνη έξαρση της εγκληματικότητας στους χώρους του ΕΜΠ...
Οι κεντρικές μας αίθουσες έχουν υποστεί ουκ ολίγες φορές εισβολή από ομάδες αγνώστων, οι οποίες καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε κλοπές και επιθέσεις ενάντια στα μέλη μας. Είναι γεγονός πως η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των μελών της φοιτητικής κοινότητας και ιδιαίτερα εκείνων που αναπτύσσουν πολιτική ή συνδικαλιστική δράση εντός των Συλλόγων.

Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε πώς η αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών πηγάζει από την προβληματική προσαρμογή του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου στην σύγχρονη πραγματικότητα των ιδρυμάτων. Παρότι θεωρούμε το ακαδημαϊκό άσυλο ως θεμέλιο και ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός αυτών, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλές εγκληματικές δράσεις μένουν ατιμώρητες από τις αρμόδιες αρχές υπό την σκέπη ενός χωρικού ασύλου, κάτι που σε βάθος χρόνου συντελεί στην μετατροπή των Πανεπιστημίων σε «άσυλο ανομίας» με την επακόλουθη ανάπτυξη εντός αυτών όλων των προαναφερθέντων μορφών εγκληματικότητας, η οποία, πέραν της επικινδυνότητας των πανεπιστημιακών χώρων για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, γιγαντώνει και πληθώρα αναχρονιστικών φωνών που αναζητούν πατήματα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης κάθε έννοιας ακαδημαϊκού ασύλου.
Γι’ αυτό, σε συνέχεια προηγούμενων τοποθετήσεων μας για το θέμα εντός των Φοιτητικών Συλλόγων και ενώπιον των Πρυτανικών Αρχών, απαιτούμε από την διοίκηση του Ιδρύματος και την πολιτική ηγεσία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών σε όλους τους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλίσει την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων!

Όραμά μας είναι ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές θα μπορούν να αναπτύσσουν ακαδημαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό έργο ελεύθερα και χωρίς φόβο, με γνώμονα πάντα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και τη διανόηση.

ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου