Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Λόγια του αέρα….

Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν στην χώρα μας έχουν αποδεδειγμένα οδηγήσει πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο, καθώς δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους, με αποτέλεσμα πολλοί να αδυνατούν να σπουδάσουν σε διαφορετική πόλη από αυτή του τόπου διαμονής τους. Σε συνδυασμό με την ανικανότητα του ίδιου του κράτους να μεριμνήσει για επαρκείς αλλά και αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών για τους νέους φοιτητές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αδυνατούν να σπουδάσουν στην πόλη που πέτυχαν κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό και για την εξομάλυνση αυτής της κατάστασης, υιοθετείται κάθε χρόνο και ο θεσμός των μετεγγραφών. Μέχρι και πέρσι, παρά το ήδη μειωμένο ποσοστό φοιτητών που λάμβαναν τη μετεγγραφή, οι δικαιούχοι με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα λάμβαναν κανονικά τη μετεγγραφή τους και ουσιαστικά ανακτούσαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στο αντικείμενο το οποίο είχαν επιτύχει. Φέτος, ύστερα και από την ανακοίνωση των ενστάσεων, εκατοντάδες φοιτητές με 5 μόρια, δικαιούχοι μέχρι και την περσινή χρονιά, αντίκρισαν την αίτηση τους να απορρίπτεται.
Προφανώς η κίνηση αυτή εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας οδήγησε στην οργή όλων αυτών των φοιτητών  που παρά την μεγάλη τους ανάγκη για μετεγγραφή, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Τα παιδιά αυτά πήραν την πρωτοβουλία και οργάνωσαν  μια σειρά κινητοποιήσεων στο Υπουργείο Παιδείας, τις οποίες εμείς ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ στηρίξαμε έμπρακτα από την πρώτη στιγμή, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Οι ανεξάρτητοι αυτοί φοιτητές, παρά την μαζικότητα των κινητοποιήσεων τους έλαβαν, μια εντελώς αδιάφορη αντιμετώπιση, με τους εκπροσώπους του Υπουργού να αδυνατούν να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα τους, να επιρρίπτουν τις ευθύνες ακόμα και στα ίδια τα Ιδρύματα και να προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του υπουργού Γαβρόγλου. Έστω και καθυστερημένα, έπειτα από μεγάλη πίεση από πλευράς κινητοποιήσεων και δημοσιεύσεων του έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου, ο υπουργός προχώρησε σε  ελπιδοφόρες δηλώσεις για αυτά τα παιδιά, καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε  ότι οι φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν θα μεταφέρονται αυτόματα στην ίδια πόλη με τα αδέλφια τους αλλά και παιδιά με σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα λαμβάνουν κανονικά την μετεγγραφή τους, προμηνύοντας ένα νέο νομοθέτημα που θα άλλαζε τα δεδομένα στο θεσμό των μετεγγραφών.
Δυστυχώς, όμως, ο Κ. Γαβρόγλου απέτυχε να τηρήσει συνολικά τις δεσμεύσεις του, καθώς την περασμένη εβδομάδα που κατέθεσε την εν λόγω τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών, παρά το γεγονός πως αναγνωρίζει τα προβλήματα οικογενειών με δύο ή περισσότερα παιδιά που σπουδάζουν, οι φοιτητές με πολύ χαμηλά οικογενειακά  εισοδήματα της τάξης των 6.000 ευρώ ετησίως δεν φαίνεται να συγκινούν αρκετά τον υπουργό, ώστε να τους λάβει υπόψη του. Παράλληλα γίνεται ακόμα πιο προκλητικός, αφού ενώ αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν αυτά τα παιδιά, αναφέρει ότι θα νομοθετήσει για αυτούς τον Σεπτέμβριο αφήνοντας τους εκτός της σχολής τους για έναν ακόμα χρόνο. Η εν λόγω τροπολογία έχει τεράστιες ελλείψεις και αστοχίες οι οποίες και διαμορφώνουν  μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς αδυνατεί να στηρίξει μεγάλο μέρος των οικογενειών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να επιτύχει μια συνολική αναδόμηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα με τροπολογίες και πυροτεχνήματα της στιγμής στοχεύει στη ικανοποίηση μικροπολιτικών συμφερόντων, θέτοντας σε κίνδυνο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου.
Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αυτό αγώνα των παιδιών που αιτούνται μετεγγραφή και απαιτούμε από τον υπουργό Παιδείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει άμεσα για αυτά τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να σπουδάσουν και να μην χάσουν ένα ακόμη χρόνο.
ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου