Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Το ποτάμι πίσω δε γυρνά!




Ο χώρος της προοδευτικής κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αποτέλεσε βασικό πυλώνα εκπροσώπησης μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και των δομών του ελληνικού κράτους, εμπλουτίζοντας το με ισχυρά χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας, εδραιώνοντας τα θεμέλια για την ουσιαστική εφαρμογή της έννοιας του κράτους πρόνοιας. Αναμφισβήτητα, καθοριστικό παράγοντα στις προαναφερθείσες κατευθύνσεις διετέλεσε ο ρόλος της ελληνικής νεολαίας, η οποία στα πλαίσια δυναμικών συλλογικών διαδικασιών, αξιοποιώντας τα μηνύματα της Ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως εκείνα απέρρεαν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη λαϊκή απαίτηση για απαγκίστρωση από τη συντηρητική διακυβέρνηση της δεξιάς, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ελληνικής σπουδάζουσας, με βασικό εκφραστή των εν λόγω πολιτικών προταγμάτων την Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη. 

Η Π.Α.Σ.Π., προσηλωμένη στις ιδεολογικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης, πρωταγωνίστησε στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ιδιαιτέρως πρωτοποριακές για την εκάστοτε εποχή πολιτικές θέσεις, ενώ παράλληλα, αποτέλεσε το βασικό φορέα πολιτικοποίησης της ελληνικής νεολαίας στην κατεύθυνση των προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να διεκπεραιώσει, αποτελεσματικά, η δημοκρατική κεντροαριστερή παράταξη, συνεισφέροντας, ουσιαστικά, στην αποκατάσταση της κοινωνικής ευημερίας και του αισθήματος δικαίου εντός της ελληνικής κοινωνίας. 

Αποκορύφωμα της πολιτικής προσήλωσης της Π.Α.Σ.Π. στις Ιδρυτικές ιδεολογικές της αρχές αποτέλεσε η προσπάθεια των μελών της σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ να αυτονομηθούν από το στενό οργανωτικό εναγκαλισμό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς η πολιτική της αυτονομία και η πρωτοπορία της ήταν αδιαμφισβήτητες από την ίδρυση της. Σε αυτή την προσπάθεια των μελών της Π.Α.Σ.Π. για αυτόνομη οργανωτική δομή αντιστάθηκαν λυσσωδώς η κομματική νομεκλατούρα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ καθώς και μία θλιβερή μειοψηφία μελών της, που αντί να υπηρετούν τις ιδέες της παράταξης και κατ’ επέκταση το φοιτητικό Κίνημα, αντιμετώπιζαν την οργάνωση ως εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών. Σταθμοί της οργανωτικής αυτονόμησης της Π.Α.Σ.Π. και της διασφάλισης της πολιτικής της ανεξαρτησίας απετέλεσαν δύο ημερομηνίες: ο Δεκέμβρης του 2004 όπου στο 6ο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των συνέδρων έθεσε το ζήτημα της αυτονόμησης της Π.Α.Σ.Π. καθώς και ο Μάης του 2008 όπου και διεξήχθη η συντακτική της Συνδιάσκεψη. Βέβαια το αυτονόητο για να επικρατήσει πάντα απαιτεί θυσίες. Έτσι το μεν 2004 η πλειοψηφία των συνέδρων απεχώρησε από το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη της που πίστεψαν στην αυτονόμηση της σπουδάζουσας νεολαίας τέθηκαν για αρκετά χρόνια στο περιθώριο, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του 2008 οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι συμβιβασμοί από τους συνήθεις υπόπτους δεν έλειψαν. Παρά όμως τα μείζονα υπεισερχόμενα πολιτικά συμφέροντα και τους εκβιασμούς, οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της οργάνωσης δηλώνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη διάθεση της Π.Α.Σ.Π. για οργανωτική απεξάρτηση από νοσηρές λογικές που οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια το Κίνημα στην πολιτική του καταβαράθρωση προχώρησαν στη σύνταξη καταστατικού και στην εκλογή καθοδηγητικών οργάνων για ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Ο αγώνας μας για αυτονόμηση από πολιτικούς πατερναλισμούς ήταν ιδιαίτερα επίπονος, αλλά με σαφή στόχο τη χάραξη συγκεκριμένων προοδευτικών πολιτικών κατευθύνσεων, μακριά από κομματικά συμφέροντα και μηχανισμούς, με μοναδικό γνώμονα την βαθιά προσήλωση μας στις αρχές και τις αξίες της Π.Α.Σ.Π. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως οποιαδήποτε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται, έχει ως στόχο την παραμικρή επανασύνδεση της οργάνωσης με κομματικές Νεολαίες, αυτόνομες κινήσεις και οτιδήποτε άλλο θα μας βρει απέναντί της. 

Οι οργανώσεις της Π.Α.Σ.Π. σε όλη τη χώρα μπορούν να έρθουν σε επαφή και να συντονίσουν τη δράση τους μέχρι την επόμενη Συνδιάσκεψη. Πάτρωνες και όψιμους καθοδηγητές δεν χρειάζονται από καμιά νεολαία από κανένα κόμμα. Η πολιτική και οργανωτική αυτονομία της Π.Α.Σ.Π. είναι αδιαπραγμάτευτες. 

Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η Π.Α.Σ.Π. ανήκει στους ΠΑΣΠίτες και στους Αγώνες της στο Φοιτητικό Κίνημα, σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

Ούτε να το σκέφτεστε! 



ΠΑΣΠ Ε.Μ.Π. 
ΠΑΣΠ ΝΟΜΙΚΗΣ Α.Π.Θ. 
ΠΑΣΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Α.Π.Θ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου