Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών? - Δώσαμε, δώσαμε!




Η έκρυθμη κατάσταση της εθνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις σαθρές υποδομές και την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων έχουν οδηγήσει τα ταμεία των περισσότερων κλάδων σε αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το ταμείο των μηχανικών (ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ) ήταν ένα από τα πιο εύρωστα οικονομικά ταμεία, καθώς διοικούνταν από τους ίδιους τους ασφαλισμένους του και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περιουσία μεγαλύτερη των 4 δισεκατομμυρίων €. Ωστόσο, μετά το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων το επίπεδο ρευστότητας του μειώθηκε περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια €, με αποτέλεσμα το ταμείο να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των χιλιάδων ασφαλισμένων του.


Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι του 2011 προβλέπονταν μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές όλων των ταμείων, ακόμα και στους μισθωτούς μηχανικούς. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το ΕΤΑΑ, μέσω της διοίκησής του, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ σε ποσοστά που ανέρχονται ακόμα και πάνω από 25%, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2011(!), παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει και τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη συνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων. Από τις αρχές Μαρτίου, μηχανικοί όλων των ηλικιών παραλαμβάνουν τα νέα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, με το ΕΤΑΑ να αδιαφορεί πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας για τους μηχανικούς, και ταυτόχρονα χωρίς να παρέχει αυτονόητες υπηρεσίες του ταμείου προς τους ασφαλισμένους του, καθώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται με προϋποθέσεις και οι συντάξεις του κλάδου μειώνονται διαρκώς, στη γενικότερη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων τριών χρόνων.


Κάθε προσπάθεια αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την ανυπαρξία παροχών πρόνοιας προς τους ασφαλισμένους μηχανικούς θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα του ταμείου των μηχανικών, και σπρώχνει ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική εξαθλίωση τους χιλιάδες ασφαλισμένους του.


Ως νέοι μηχανικοί, καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια αύξησης των ήδη υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, που πολλές φορές λειτουργούν απαγορευτικά για ένα νέο μηχανικό στην προσπάθεια του να ξεκινήσει επαγγελματική του σταδιοδρομία. Θεωρούμε ότι σε τόσο δύσκολες περιόδους για τον κλάδο, με την ανεργία να αυξάνεται καθημερινά, με τον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα να έχει παγώσει και με το κόστος διαβίωσης να είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω άμεσων ή έμμεσων φόρων, μία τέτοια αύξηση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα θα ωθήσει περισσότερους μηχανικούς στην ανασφάλιστη εργασία. Ένα τέτοιο μέτρο θέτει, ταυτόχρονα, εκτός επαγγέλματος πολλούς μηχανικούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ταμείου, γεγονός το οποίο αναδεικνύεται και από τις τεράστιες χρωστούμενες συσσωρευμένες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ από το καλοκαίρι του 2011 και έπειτα. 


Κάθε προσπάθεια εξαθλίωσης του κλάδου των μηχανικών θα μας βρει απέναντί της! 

Παλεύουμε στο παρόν, για να χτίσουμε το μέλλον μας! 


ΠΑΣΠ ΕΜΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου