Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πρόγραμμα εξεταστικής: Ακόμα;


Η Σχόλη των Ηλεκτρολόγων έχει μπει σε κανονικούς ρυθμούς εδώ και 1,5 μήνα,  και όμως παρ όλα αυτά όλοι οι φοιτητές είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο για όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου εκτός από το δικό μας, φυσικά. Αυτό, δεν είναι άλλο, από τη μη έκδοση του προγράμματος της εξεταστικής των χειμερινών εξαμήνων, παρ ότι αυτή ξεκινά σε λιγότερο από 2 μήνες! Κάτι τέτοιο, εκ πρώτης όψεως δεν προξενεί εντύπωση σε κανέναν ηλεκτρολόγο, καθώς έχει γίνει πλέον συνήθεια το πρόγραμμα να βγαίνει λίγο καιρό πριν την έναρξη της εξεταστικής, με αποτέλεσμα να επιφέρει τρομερή ταλαιπωρία σε όλους τους φοιτητές. Τη φετινή χρονιά, το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο έντονο, μιας και η εξεταστική θα είναι διπλή, δηλαδή όλοι οι φοιτητές θα κληθούν να δώσουν σωρεία μαθημάτων σε λίγες μόνο βδομάδες.

Η κατάσταση αυτή, επιτάσσει την άμεση δημιουργία και κοινοποίηση του προγράμματος της διπλής εξεταστικής, με σκοπό να διευκολυνθούν όλοι οι φοιτητές και να μπορέσουν έγκαιρα να καταστρώσουν τα πλάνα διαβάσματός τους. Σε επέκταση της απαίτησης μας αυτής, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ, προτείνουμε τη δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος εξεταστικής για τα χειμερινά και τα εαρινά εξάμηνα, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σ΄αυτή την ταλαιπωρία που χρόνια τώρα βιώνουμε στη Σχολή μας.



Η πρόταση αυτή, την οποία είχαμε καταθέσει και παλιότερα αλλά πλέον φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, είναι η ακόλουθη:



Προς : Πρόεδρο Σχολής ΗΜΜΥ,
Γενική συνέλευση τμήματος

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που συνοδεύουν την κάθε εξεταστική περίοδο στη σχολή μας είναι το πρόγραμμα των εξετάσεων κάθε μαθήματος. Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα κάθε εξεταστικής περιόδου αναρτάται, χωρίς ταυτόχρονη ενημέρωση των φοιτητών, στην ιστοσελίδα της σχολής λίγο καιρό πριν την εξεταστική. Η είδηση της ανάρτησης διαδίδεται δια στόματος και έτσι, σταδιακά, οι φοιτητές ενημερώνονται τόσο για τις προσεχείς ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων τους όσο και για το χρονικό περιθώριο μεταξύ των εξετάσεων των μαθημάτων. Έτσι, πολλές φορές, αναγκάζονται να μη δώσουν μαθήματα, τα οποία, ενώ τα είχαν δηλώσει στην αρχή του εξαμήνου και είχαν παρακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του, δε προλαβαίνουν εν τέλει να τα διαβάσουν ή η εξέτασή τους συμπίπτει με την εξέταση άλλου μαθήματος που έχουν δηλώσει.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την ύπαρξη το προβλήματος και την ανάγκη επίλυσης του, ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ προτείνουμε ως λύση την έκδοση ενός σταθερού προγράμματος εξεταστικής το οποίο θα εφαρμόζεται σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Με τον όρο σταθερό πρόγραμμα εννοούμε ένα πρόγραμμα με προκαθορισμένη τη σειρά εξέτασης των μαθημάτων κάθε εξαμήνου και τον αριθμό ημερών που θα μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε εξέταση.Ωστόσο, το πρόγραμμα θα δύναται να μεταφέρεται χρονικά (διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης και λήξης) στην περίπτωση που η διάρκεια του εξαμήνου πρέπει να παραταθεί, χωρίς όμως ενδιάμεσες μεταβολές στη σειρά εξέτασης των μαθημάτων και στο μεταξύ τους διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο, το πρόγραμμα κάθε εξεταστικής δε θα υφίσταται αλλαγές από χρόνο σε χρόνο και, το σημαντικότερο, θα είναι γνωστοποιημένο σε όλους τους φοιτητές από την αρχή του κάθε εξαμήνου. Αυτό συνεπάγεται την άμεση διευκόλυνση των φοιτητών σε πολλά επίπεδα, αφού θα μπορούν να γνωρίζουν από την αρχή τα κενά που θα μπορούν να έχουν ανάμεσα στις εξετάσεις των μαθημάτων τους και κατ’ επέκταση να δηλώνουν μαθήματα λαμβάνοντας υπόψιν και την εξεταστική περίοδο που θα ακολουθήσει το εξάμηνο. Επιπλέον, καθίσταται πιο εύκολος και ο προγραμματισμός του διαβάσματος που απαιτείται για το κάθε μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του χρόνου των φοιτητών, προς όφελος των σπουδών τους αλλά και δραστηριοτήτων που μπορεί να μη συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο της σχολής (ενδιαφέροντα, αθλήματα κλπ.).


Υπεύθυνα,
ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου