Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Φοιτητικοί Εκπρόσωποι...της νύχτας


Το πρωί της Τετάρτης 15/1, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Αριθμητικής Ανάλυσης του 3ου εξαμήνου, ο καθηγητής του συγκεκριμένου μαθήματος ζήτησε από έναν φοιτητή να αποχωρήσει από το αμφιθέατρο, έχοντάς του κάνει ήδη μια παρατήρηση, καθώς κατά τη γνώμη του παρεμπόδιζε την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί μιλούσε. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι φαινόμενα καθηγητικών αυθαιρεσιών, όπως παραδείγματος χάρη, η εξέταση θεμάτων που δεν έχουν διδαχθεί αλλά και οι άνευ λόγου εκδιωγμοί από το αμφιθέατρο δε συνάδουν με την έννοια της ακαδημαικότητας και της ελεύθερης μετάδοσης της γνώσης. Φοιτητές και καθηγητές αποτελούν μια οντότητα και οφείλουν να διακατέχονται από αλληλοσεβασμό και σύμπνοια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία. Άλλωστε, όπως στόχος των φοιτητών είναι η μάθηση και η απόκτηση ενός πτυχίου με αντίκρισμα, αντίστοιχα και οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι για τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και την κατάρτιση ενός μελλοντικού μηχανικού, συνεπώς έννοιες όπως συνεργασία και σύμπλευση είναι αναγκαίες.


Ωστόσο, την ενέργεια αυτή, τον εκδιωγμό του φοιτητή από το αμφιθέατρο, ακολούθησε ένα περιστατικό, που μόνο ντροπή θα έπρεπε να μας γεμίζει αλλά και απορία για τους εκπροσώπους μας. Ομάδα φοιτητών που πρόσκεινται στην ΑΝΑΦΗ, εισέβαλε με αυταρχικό τρόπο στο αμφιθέατρο, κατά τη διάρκεια της διάλεξης, απαιτώντας από τον καθηγητή να διακόψει το μάθημα και ζητώντας από τους φοιτητές να "μποικοτάρουν" τον καθηγητή και να μην του επιτρέψουν να συνεχίσει, ως αντίποινα στην προηγούμενη πράξη του. Καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε στους συμφοιτητές μας από την ΑΝΑΦΗ ότι δεν έχουν οριστεί εκπρόσωποι στο  φοιτητικό σύλλογο για να εισβάλλουν στις διαλέξεις και να απειλούν καθηγητές αλλά και φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν το μάθημα τους με τραμπουκισμούς και πρακτικές που θυμίζουν κόσμο της νύχτας. Τέτοιες πράξεις, πρέπει να καταδικάζονται από σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα, καθώς ευτελίζουν τον ακαδήμαικο χαρακτήρα της Σχολής μας, προσδιδόντας του άλλα χαρακτηριστικά, που επικρατούν σε χώρους, που καμία σχέση δεν έχουν και ούτε σε καμία περίπτωση πρέπει να έχουν με το δικό μας. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι δε βρίσκονται ούτε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, ούτε  σε κανέναν χώρο όπου τέτοιες πράξεις είναι αποδεκτές με επευφημίες και χειροκροτήματα, αλλά σε μία Σχολή με κύρος, που ως κύριο ρόλο έχει την μόρφωση των φοιτητών. Ας συγκρατήσουν λοιπόν την επίδειξη της "αγωνιστικότητάς" τους και τον δήθεν δυναμιτισμό σε χώρους όπου είναι κατάλληλοι για τέτοιου είδους ενέργειες και όχι για το χώρο του Πανεπιστημίου. Εκτός, και αν ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος αντιλαμβάνεται την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως προετοιμασία για την μετέπειτα συνδικαλιστική του πορεία και ένταξη σε κομματικούς φορείς, και όχι ως πυλώνα μάθησης. 


Επιτακτικό θα ήταν λοιπόν, να αναλογιστούμε όλοι μας κατά πόσο μας εκφράζει αυτή η συμπεριφορά μιας μερίδας εκπροσώπων του Φοιτητικού Συλλόγου καθώς δεν είναι η πρώτη φόρα που επιδίδονται σε τραμπούκικες ενέργειες αλλά και δράσεις που δηλώνουν ότι θεωρούν εαυτόν ως απόλυτο ηγεμόνα της Σχολής. Παραπέμπουμε ενδεικτικά σε: http://pasphmmyemp.blogspot.gr/2013/11/blogpost_9331.html , 
http://pasphmmyemp.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5273.html 



Τέτοιους εκπροσώπους ούτε θέλουμε, ούτε μας αξίζουν και  ο φοιτητικός σύλλογος οφείλει να περιθωριοποιήσει!



ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου