Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γενική Συνέλευση: Αλλαγή εδώ και τώρα!



ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ


Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου. Είναι μια άμεσα δημοκρατική διαδικασία κατά την οποία συζητούνται θέματα ακαδημαϊκού, πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού χαρακτήρα και λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της σχολής αλλά και την καθημερινότητα μας ως φοιτητές.
Όμως, είναι έκδηλο πλέον το φαινόμενο απαξίωσης της, από τους φοιτητές, πράγμα που φαίνεται τόσο από τη χαμηλή προσέλευση των φοιτητών, όσο και στο κλίμα που επικρατεί μέσα στο αμφιθέατρο, κατά τη διεξαγωγή της. Οι περισσότεροι φοιτητές, και ειδικά οι ανένταχτοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μέχρι τέλους με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο παραταξιακοί φοιτητές στο χώρο της συνέλευσης μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, με ελάχιστες, δυστυχώς εξαιρέσεις. Η υπάρχουσα κατάσταση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος σε κάποιους που καταφέρνουν με κινήσεις εντυπωσιασμού, αγωνιστικές κορώνες και φαμφαρολογίες να γυρνάνε το κλίμα υπέρ τους μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο τη Γενική Συνέλευση σε πολιτικό μαγαζάκι  τους. Εμείς ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ σεβόμαστε το ρόλο της γενικής συνέλευσης, την αναγνωρίζουμε ως το σπουδαιότερο όργανο λήψης των φοιτητικών αποφάσεων και αγωνιζόμαστε για την εξυγίανση της διαδικασίας, ζητώντας τη συμμετοχή σύσσωμου του φοιτητικού συλλόγου αλλά και την περιθωριοποίηση λογικών στείρου αρνητισμού, φαινομένων βίας και μπαχαλοποίησης της.



Προεδρείο Συνέλευσης
Μεγάλη σημασία για την σωστή διεξαγωγή κάθε συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου κατέχει ο ρόλος του Προεδρείου, καθώς είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών, που θα συμβάλλουν στην ομαλή κύλιση της συνέλευσης. Οι αρμοδιότητές του, σχετίζονται με τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την έναρξη της διαδικασίας (π.χ. έλεγχος απαρτίας),με τη διαχείριση των τοποθετήσεων, ερωτήσεων και απαντήσεων,με τη διασφάλιση της τήρησης των θεσμοθετημένων χρονικών ορίων, τον ορισμό των καταμετρητών για την διαδικασία της καταμέτρησης, ενώ βασικός ρόλος του αποτελεί η εξασφάλιση των προϋποθέσεων που διευκολύνουν την δυνατότητα παρακολούθησης. Ως ΠΑΣΠ θεωρούμε πως ο αυθαίρετος τρόπος σύστασης του προεδρείου φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την έκφανση του προβληματικού χαρακτήρα διεξαγωγής των συνελεύσεων. Έτσι προτείνουμε:
  • Το προεδρείο να αποτελείται από τέσσερα μέλη, εκ των οποίων τα τρία θα ορίζονται στην αρχή κάθε γενικής συνέλευσης, με την κατανομή των θέσεων βάση την απλή αναλογική μέθοδο,όπως αυτή απορρέει από το αποτέλεσμα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών.
  • Τα τρία αυτά άτομα θα είναι προσωποπαγώς ορισμένα πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης.
  • Το τέταρτο άτομο θα είναι μεταβλητό και θα προέρχεται από το εκάστοτε πλαίσιο που τοποθετείται. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η αντικειμενικότητα και η ορθή λειτουργία του Προεδρείου, καθώς και η δυνατότητα παρουσίας σε αυτό του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν και τοποθετούνται στη Γενική Συνέλευση.


Χρονικός περιορισμός τοποθετήσεων
Κατά καιρούς, έχουν παρατηρηθεί χρονοβόρες και κουραστικές τοποθετήσεις, καθώς και αντίστοιχου ύφους ερωτοαπαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο το ακροατήριο χάνει το ενδιαφέρον του, παύει να παρακολουθεί και η συνέλευση καταλήγει να χάνει την αξία της και το πολιτικό της νόημα. Ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ θεωρούμε πως μια επαρκής και ολοκληρωμένη τοποθέτηση διαρκεί κατά μέσο όρο 12-15 λεπτά και για αυτό το λόγο προτείνουμε τον χρονικό περιορισμό των τοποθετήσεων κάθε ομιλητή στα 15 λεπτά. Επιπλέον, θεωρούμε πως οι ερωτήσεις προς τους ομιλητές καλό θα ήταν να περιοριστούν σε διάρκεια ενός λεπτού και κατ΄επέκτασιν, η απάντηση του εκάστοτε ομιλητή να διαρκεί λιγότερο από 4 λεπτά. Επειδή είναι σύνηθες οι ομιλητές να μην καλύπτουν πλήρως τους ερωτούντες, θα παρέχεται η δυνατότητα διευκρινιστικής επερώτησης διάρκειας 30 δευτερολέπτων, οι οποίες θα επιδέχονται απαντήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 2 λεπτά.



Απαρτία συνέλευσης
Σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική διεξαγωγή των συνελεύσεων του Φοιτητικού Συλλόγου αποτελεί ο επαρκής αριθμός συμμετεχόντων φοιτητών σε αυτή. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός μελών εξ'αρχής, έτσι ώστε να λαμβάνουν χώρα διαδικασίες ενεργής πολιτικής ζύμωσης και η Γενική Συνέλευση να μην εκφυλίζεται σε μια στείρα και μη παραγωγική πολιτικά ψηφοφορία. Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαία την εκπροσώπηση μέσω των αποφάσεων των συνελεύσεων της πλειοψηφίας των μελών του Φοιτητικού Συλλόγου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθεί σαφώς ελάχιστο όριο συμμετεχόντων για την επικαιροποίηση της απόφασης. Συνεπώς προτείνουμε:
  • Η διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να ξεκινάει το πολύ μία ώρα μετά την επίσημα ορισμένη ώρα έναρξης της. Για την έναρξη της Συνέλευσης θα απαιτείται η παρουσία του 1/7 των ενεργών μελών του Φοιτητικού Συλλόγου, όπως αυτοί ορίζονται από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της προηγούμενης χρονιάς. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί εντός της μιας ώρας, η συνέλευση αναβάλλεται και επαναπρογραμματίζεται για μια άλλη ημερομηνία.
  • Για την επικύρωση του αποτελέσματος θα απαιτείται τουλάχιστον η συμμετοχή του 1/5 των ενεργών μελών στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
  • Την ευθύνη για την καταμέτρηση των μελών πριν την έναρξη της κάθε συνέλευσης την επομίζεται το Προεδρείο.


Ψήφιση πλαισίων
Τα πλαίσια  που θα συμμετέχουν στην τελική διαδικασία ψηφοφορίας θα πρέπει να κατατίθενται στο Προεδρείο της συνέλευσης εντός της πρώτης ώρας από τη στιγμή της έναρξης της. Ως προς τη διχογνωμία περί στήριξης πλαισίων ή ψηφισμάτων ως ΠΑΣΠ προτείνουμε η ψηφοφορία να διεξάγεται ως διαδικασία ψήφισης πλαισίων ανάλογα με τη θεματολογία της συνέλευσης. Πιο συγκεκριμένα, ο φοιτητής θα καλείται να ψηφίζει πλαίσια, τμηματικά για το κάθε θέμα της συνέλευσης. Έτσι, θα προκύπτει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα του αποτελέσματος της κάθε συνέλευσης και των κινητοποιήσεων του φοιτητικού συλλόγου εστιασμένη στα εκάστοτε ζητήματα. Επίσης, ψηφίζοντας πλαίσια με βάση τη θεματολογία αποδεκτό από το σύλλογο είναι εκείνο που συγκεντρώνει πάνω από το 50% του συνόλου των συμμετεχόντων στη Γενική Συνέλευση φοιτητών. Στην περίπτωση που κανένα από τα πλαίσια δεν πλειοψηφεί ακολουθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας μεταξύ των δύο πλαισίων ή λευκό. Ισχύον θα είναι το πλαίσιο που θα υπερτερεί. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η λήψη αποφάσεων αντιπροσωπευτικών για την πλειοψηφία των μελών του Φοιτητικού Συλλόγου.



Διαδικασία καταμέτρησης
Ένα θέμα που χρήζει βελτίωσης στον τρόπο διεξαγωγής της συνέλευσης είναι το θέμα της τελικής καταμέτρησης για την εξαγωγή του αποτελέσματος. Οι καταμετρήσεις έως τώρα γίνονται από ορισμένους από κάθε εκπροσωπούμενο πλαίσιο- αυθαίρετων στον αριθμό- καταμετρητές, σε τεράστια κομμάτια του αμφιθεάτρου δυσχεραίνοντας και καθυστερώντας τη διαδικασία, με πιθανή την περίπτωση σφάλματος. Είναι συχνό φαινόμενο άλλωστε η αποτύπωση διαφορετικού αποτελέσματος σε πολλαπλή καταμέτρηση ίδιου μέρους του αμφιθεάτρου που οφείλεται στην δημιουργική κρίση και, φαντασία του εκάστοτε καταμετρητή που ακροβατεί στα έδρανα, με απόρροια την αλλοίωση του αποτελέσματος.
Ως βελτίωση του υπάρχοντος τρόπου καταμέτρησης προτείνουμε:
  • Τον προσωποπαγή ορισμό ενός καταμετρητή σε κάθε διαδικασία από κάθε πλαίσιο που θα κατεβαίνει, ο οποίος θα γίνεται μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της ψήφισης.
  • Τον καταμερισμό των επιμέρους καταμετρούμενων εδράνων ώστε οι φοιτητές κάθε φορά να μην ξεπερνούν τους 40, και επομένως να υπάρχει καλύτερη διαχείριση αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα αλλοίωσης.
Ακόμη, θεωρούμε σκόπιμο, να παρέχεται η δυνατότητα αναλογικής αύξησης των καταμετρητών (π.χ. 2 από κάθε πλαίσιο) σε περίπτωση μεγάλης μαζικότητας στη συνέλευση, για την αποτελεσματικότερη και εγκυρότερη εξαγωγή του αποτελέσματος.

Επιπλέον ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι οι διαδικασίες ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά την καταμέτρηση των ψήφων. Κοινό μυστικό άλλωστε αποτελεί το γεγονός ότι μέλη από άλλους φοιτητικούς συλλόγους παρασύρονται από το πάθος τους για έκφραση των  πολιτικών τους πεποιθήσεων και ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση διαμορφώνοντας ακόμη και το αποτέλεσμα! Είναι αδήριτη λοιπόν η ανάγκη ύπαρξης ενός στοιχειώδους ελέγχου των ατόμων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ένας απλός τρόπος ελέγχου είναι η επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας από όλα τα άτομα που ψηφίζουν, προς αποφυγής στοχοποίησης, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Σε περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν μαζί τους φοιτητική ταυτότητα, θα πρέπει να γίνεται αναγνώριση του από την απλή πλειοψηφία των καταμετρητών όπως αυτή πραγματοποιείται και σε αντίστοιχες διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, όπως για παράδειγμα στις φοιτητικές εκλογές.



 ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!



ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου