Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ για ειδική μέριμνα για τους επί πτυχίω φοιτητές


Η ακόλουθη πρόταση θα κατατεθεί στην ανοιχτή γενική συνέλευση της Σχολής ΗΜΜΥ, σήμερα 11/9.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως το ΕΜΠ, αν προχωρήσουν οι άδικες απολύσεις που έτσι πρόχειρα και βιαστικά ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους φοιτητές του, την ελληνική κοινωνία και να παράγει έρευνα. Από την πρώτη στιγμή ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ταχθήκαμε ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις του διοικητικού προσωπικού και τονίσαμε τον τρόπο με τον οποίο εμείς θέλουμε να λειτουργεί και αναδιαρθρωθεί ο διοικητικός μηχανισμός του ΕΜΠ. Ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ θεωρούμε ότι η ανασυγκρότηση και ανασύσταση σε υγιείς βάσεις του διοικητικού μηχανισμού του ΕΜΠ απαιτεί την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης. Αφενός, είναι απαραίτητη η σύσταση ενός σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα αξιολογείται πρωτευόντως η δομή του Ιδρύματος με βάση τις ανάγκες του, έτσι ώστε να διαπιστωθεί σε ποιους τομείς παρατηρείται έλλειψη ή περίσσεια προσωπικού και εν συνεχεία τα ίδια τα άτομα ανάλογα με τις ικανότητες τους στη βάση πάντα αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένας τομέας παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού και συνεπώς υπολειτουργεί, τότε θα λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση της ομαλότητας είτε μέσω νέων προσλήψεων, είτε μέσω μετακινήσεων διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη διαφάνεια. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που είτε αποδεικνύονται ανεπαρκείς, είτε η πρόσληψή τους έχει πραγματοποιηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, θα υφίστανται ανάλογες κυρώσεις ικανές να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου τόσο εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και σε επίπεδο ευρύτερης κοινωνίας.

Ωστόσο, ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων, όσο δίκαιος και αν είναι έχει σαν θυσία για ακόμα μια φορά την εξεταστική των φοιτητών. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια για όλους, καθώς δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός από την πλευρά των φοιτητών, επικρατεί σύγχυση και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί εξ’ ολοκλήρου η υπόλοιπη εξεταστική. Το κόστος όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο, για μια συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει την διπλωματική τους εργασία, έχουν περάσει όλα τα μαθήματά τους και μένουν μόνο τυπικές διαδικασίες για να πάρουν στα χέρια τους το πτυχίο. Διαδικασίες όπως το να περαστεί ο βαθμός ενός μαθήματος στην αναλυτική ή απλά μια σφραγίδα επικύρωσης. Τα άτομα αυτά είναι πιθανό να έχουν προγραμματίσει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή και του εσωτερικού έχοντας ήδη πληρώσει μέρος των διδάκτρων, έχοντας δώσει προκαταβολή για το μέρος όπου θα μείνουν, έχοντας βγάλει ακόμα και τα μεταφορικά τους εισιτήρια. Είναι ανεπίτρεπτο και εκβιαστικό να μην υπάρχει πρόνοια για τη συγκεκριμένη μερίδα φοιτητών. Οι φοιτητές αυτοί, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα χάσουν πολλά περισσότερα από ότι οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους, θα χάσουν ένα ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους, ενώ οι οικογένειες τους θα χάσουν χρήματα που με κόπο έχουν κερδίσει και τα έχουν επενδύσει στη μόρφωση των παιδιών τους, χρήματα που σε καμία ελληνική οικογένεια δεν περισσεύουν εν μέσω οικονομικής κρίσης.


Ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ προτείνουμε : 


Τη λειτουργία της γραμματείας της σχολής, για μια μέρα και συγκεκριμένες ώρες που θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της σχολής, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για αυτούς τους φοιτητές ώστε να παραλάβουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά για τη συνέχιση των σπουδών τους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου