Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Θέση ΠΑΣΠ ΕΜΠ για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ

 
 
 
Η μεγαλύτερη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει και αγανακτεί με την προβληματική λειτουργία του δημόσιου τομέα, με το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα, τις ρουσφετολογικές αντιλήψεις και υπαλλήλους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το μέτρο της μονιμότητας, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και κρίνονται αναποτελεσματικοί για τις θέσεις τους. Οι αναξιοκρατικοί και αλόγιστοι διορισμοί των προηγούμενων δεκαετιών έχουν δημιουργήσει σε πολλούς οργανισμούς του δημοσίου περίσσεια υπαλλήλων, ενώ σε άλλους εμφανίζονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων και ατολμίας των εκάστοτε κυβερνήσεων να οργανώσουν μια γενικότερη αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, η τρόικα επιτάσσει μια αυστηρότατη πολιτική δημοσιονομικών μέτρων, όπως αυτό της κινητικότητας και των μαζικών απολύσεων που σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην ανασυγκρότηση του ελληνικού δημοσίου και πόρρω απέχουν από την πραγματική εξυγίανση του. Τέτοια ριζικά μέτρα είναι αναγκαία, καθώς εν έτη 2013 και με τα χιλιάδες οικονομικά προβλήματα είναι αδιανόητο να εκτρέφεται η Χίμαιρα του δημοσίου. Όμως αυτά τα μέτρα και αυτές οι αποφάσεις δεν επιτρέπεται να παρθούν χωρίς συγκεκριμένο πλάνο χωρίς ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Σε ένα δημόσιο οργανισμό, μία υπηρεσία, έως και ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για την άρτια λειτουργία του. Βασικός άξονας λοιπόν, αυτών των μεταρυθμίσεων θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ θεωρούμε ότι η αξιολόγηση αυτή θα έχει δύο διαβαθμίσεις:
 
  • Στο πρώτο σκέλος θα σχεδιάζεται ένα οργανόγραμμα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε οργανισμού (αριθμός θέσεων εργασίας και η απαραίτητη επαγγελματική κατάρτηση των υπαλλήλων) και
  • σε δεύτερη φάση θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των εργαζομένων του κάθε οργανισμού, οι οποίοι θα κρίνονται με βάση την αποδοτικότητά τους, τις ικανότητές τους, τη συνέπεια τους και τον τρόπο διορισμού τους στο δημόσιο τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει μία αντικειμενική αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού και θα κριθεί η καταλληλότητα του καθενός για την θέση που κατέχει.
 
Επομένως, και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ ως εργαζόμενοι στο δημόσιο, θα πρέπει να υποβάλλονται και αυτοί σε αντικειμενική αξιολόγηση, η οποία απουσιάζει εντελώς στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 40% αυτών. Την ώρα που σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, ο απαραίτητος αριθμός για την ομαλή και παραγωγική λειτουργία του είναι 1100, η δραστική μείωσή τους θα οδηγήσει το ΕΜΠ σε τέλμα και, τελικά, στην αδυναμία προσφοράς του στην εκπαιδευτική διαδικασία και την έρευνα. Άμεση αντίδραση των θιγόμενων εργαζομένων ήταν η πραγματοποίηση μονοήμερης απεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ με εκ νέου συνέλευση του σωματείου τους αποφασίστηκε απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 5/9, ο αποκλεισμός του ιδρύματος και η αναστολή κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων.
 
Από την πλευρά μας, ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ θεωρούμε ότι η ανασυγκρότηση και ανασύσταση σε υγιείς βάσεις του διοικητικού μηχανισμού του ΕΜΠ απαιτεί την εφαρμογή του προαναφερθέντος συστήματος αξιολόγησης. Αφενός, είναι απαραίτητη η σύσταση ενός σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα αξιολογείται πρωτευόντως η δόμη του Ιδρύματος με βάση τις ανάγκες του, έτσι ώστε να διαπιστωθεί σε ποιούς τόμεις παρατηρείται έλλειψη ή περίσσεια προσωπικού και εν συνεχεία τα ίδια τα άτομα ανάλογα με τις ικανότητες τους στη βάση πάντα αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ένας τομέας παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού και συνεπώς υπολειτουργεί, τότε θα λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα για την αποκατάσταση της ομάλοτητας είτε μέσω νέων προσλήψεων, είτε μέσω μεταθέσεων διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη διαφάνεια. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που είτε αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή η πρόσληψή τους έχει πραγματοποιηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, θα υφίστανται ανάλογες κυρώσεις ικανές να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου τόσο εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και σε επίπεδο ευρύτερης κοινωνίας.
 
Ως ΠΑΣΠ ΕΜΠ, θεωρούμε επιτακτική την αντικειμενική και καθολική αξιολόγηση όλων των εργαζομένων και των δομών του Πανεπιστημίου. Τασσόμαστε ενάντια στις αυθαίρετες απολύσεις του διοικητικού προσωπικού, προτού λάβει χώρα η προαναφερθείσα αξιολόγηση, η οποία αναδιαρθρώνοντας το Ίδρυμα, εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία του. Σεβόμαστε τον αγώνα των εργαζομένων-συμβασιούχων, απέναντι στην επιπόλαια απόφαση της κυβέρνησης, η οποία, χωρίς να λάβει υπ όψιν της τις πραγματικές ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πασχίζει να ικανοποιήσει ξένες επιταγές και επιδιώκει την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το έτος 2013 χωρίς να στοχεύει πραγματικά στην εξυγίανση και αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.
 
 
 
Ωστόσο, ο αγώνας αυτός, όσο δίκαιος και αν είναι, δεν νοείται να παρακωλύει την ομαλή ακαδημαική λειτουργία του Πανεπιστημίου και να παραγκωνίζει το συμφέρον των φοιτητών, δηλαδή την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εξεταστικής. Ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο ΕΜΠ είναι αναγκαίος, καθώς τότε και μόνο τότε έχουν καθολική αποδοχή από την πολυτεχνειακή κοινότητα τα εκάστοτε αιτήματα. Μπορεί ορισμένοι να διατείνονται πως κάθε αγώνας έχει και απώλειες, ωστόσο να τους υπενθυμίσουμε πως κανένας αγώνας δεν ήταν νικηφόρος όταν δεν είχε την καθολική αποδοχή της κοινωνίας και την ανταπόκριση από άλλους φορείς, στην προκειμένη περίπτωση τους φοιτητές.
 
 
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 
Αναστολή της απόφασης για τις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού, ώστε το ίδρυμα να λειτουργήσει εύρυθμα και ομαλά εν μέσω εξεταστικής περιόδου και έναρξη ενός οργανωμένου σχεδίου αξιολόγησης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δομών, των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Ε.Μ.Π.
 
 
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  • Συμμετοχή και στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Ιδρύματος, στο βαθμό που αυτές δεν παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική.
  • Κανονική διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας.
 
 
 
ΠΑΣΠ ΕΜΠ
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου