Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Και με τους διπλωματούχους φοιτητές τι θα γίνει τελικά;


 
Στη σημερινή ανοιχτή γενική συνέλευση της Σχολής ΗΜΜΥ βιώσαμε πρωτοφανή γεγονότα για την ιστορία μίας Σχολής που κατά τη διάρκεια των χρόνων έδινε κατά κύριο λόγο βάρος στις ανάγκες και τα συμφέροντα των φοιτητών. Στην πρόταση της ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ για μέριμνα κατ΄ εξαίρεση για το μικρό αριθμό των φοιτητών που χρειάζονται ένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι είναι διπλωματούχοι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, η απάντηση ήταν "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".  Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι φοιτητές που, ενδεχομένως, έχουν πληρώσει τεράστια ποσά σε Ιδρύματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού κινδυνεύουν να χάσουν κόπο και αποταμιεύσεις χρόνων, αλλά και ένα χρόνο από τη ζωή τους.

Ως ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ έχουμε τονίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι τα αιτήματα των εργαζομένων για αναστολή των απολύσεων - εξπρές είναι δίκαια και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους, καθώς βρέθηκαν σε μόλις δέκα μέρες να κρίνονται περιττοί και ανάξιοι να συνεχίσουν να προσφέρουν σε ένα Ίδρυμα που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές και διοικητικά υπολειτουργεί. Όταν το ίδιο το ΕΜΠ με επίσημη απόφαση της Συγκλήτου ανακοινώνει ότι χρειάζεται 1100 υπαλλήλους, είναι αδιανόητο χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση τόσο των θέσεων και σαφές οργανόγραμμα, όσο και της προσφοράς και των ικανοτήτων του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, να του επιβάλλεται να λειτουργήσει με λιγότερους των μισών διοικητικούς υπαλλήλους. Τέτοιες αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος στο άμεσο μέλλον και επηρεάζουν το σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι κανένας αγώνας δεν ήταν νικηφόρος όσο οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που τον στήριζαν είχαν συγκρουόμενα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό και προτείνουμε να λειτουργήσει η γραμματεία άτυπα και μόνο για τις περιπτώσεις φοιτητών που κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις που έχουν κερδίσει άξια σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα πανεπιστημίων του κόσμου, χωρίς να εκτελούνται οι υπόλοιπες λειτουργίες της γραμματείας (έκδοση πιστοποιητικών σπουδών, πέρασμα βαθμολογιών μαθημάτων κλπ.). Θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη των διοικητικών υπαλλήλων και η κατανόηση απέναντι στους φοιτητές αυτούς θα έπρεπε να είναι δεδομένη και όχι να αντιμετωπίζεται ως κάτι παράλογο!

Ως παράλογο, όμως, δεν αντιμετωπίστηκε μόνο από πλευράς των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και από τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις της Σχολής, οι οποίες ξεχνώντας πως κύριο μέλημά τους θα έπρεπε να είναι η διευκόλυνση των συμφοιτητών τους που σε περιόδους οικονομικής κρίσης επιλέγουν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση επενδύοντας χρόνο και πολλές φορές αποταμιεύσεις μίας ολόκληρης ζωής, αρκέστηκαν σε αγωνιστικές κορώνες, χαιρετισμούς και λασπολογία. Ασφαλώς και δε μιλάμε για την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία θεώρησε ότι έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της για αυτή την εβδομάδα με την παρουσία της στη Γενική Συνέλευση του ΦΣ ΗΜΜΥ, επέλεξε να συμμετάσχει στην ανοιχτή συνέλευση της σχολής διά της απουσίας της. Από την άλλη, στα κόκκινα ντυμένοι, φοιτητές - μέλη των ΑΝΑΦΗ και του ΜΑΣ (ΠΚΣ) δήλωναν διατεθειμένοι να θυσιάσουν τους συμφοιτητές τους, ως άλλες Ιφιγένειες, στο βωμό ενός νικηφόρου αγώνα, δηλώνοντας την πλήρη αδιαφορία τους για κάθε προσπάθεια διπλωματούχου συμφοιτητή τους να συνεχίσει τις σπουδές του και, ταυτόχρονα, περιφρουρώντας τις πύλες ώστε να εξασφαλίσουν ότι έκφραση μέσα στο συμβολικό χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπορούν να έχουν μόνο όσοι πληρούν τα κριτήρια που τίθενται αυθαίρετα στις πύλες.
 
 
 
ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ ΕΜΠ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου